17 април 2016 г.

Британски гражданин случайно откри руините на древноримска вила, докато прекарва нов електрически кабел през имота си в югозападна Англия.
Изключително добре запазената мозайка на вилата
Люк Ъруин съобщава на археолозите, че по време на изкопни работи за полагане на електрически кабел в имота му, се е натъкнал на отлично запазена римска мозайка.  Сред многото находки специалистите откриват стотици черупки от стриди, които изкуствено са отглеждани в бъчви, пълнени със специално донасяна от океана солена вода. Освен това археолозите се натъкват на изкусно изработена керамика, монети, брошки и множество останки от кости на животни.
Сред откритите артефакти е и саркофаг от детско погребение
“Многото артефакти, които намерихме, показват колко разкошен живот е водило семейството, живяло някога в тази вила”, казва археологът Дейвид Робъртс пред ВВС.

Специалистите са намерили голям брой черупки от стриди, което е доказателство за луксозния живот, воден от обитателите на вилата
След извършването на допълнителни мащабни разкопки, експертите стигат до извода, че на това място може да се е намирала една от най-големите римски вили, построени в Британия, която по всяка вероятност е оцеляла стотици години, а след разрушаването ѝ е останала непокътната през последните четиринадесет века.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...