18 април 2016 г.

Астроном от Харвард смята, че “лазерният” космически кораб Starshot, с чиято помощ руският милионер Юрий Милнер и британският физик Стивън Хокинг искат да “достигнат” до Алфа Кентавър, ще се сблъска с много технологични трудности, пише Space.com

Миналата седмица космологът Хокинг и Милнер разказаха пред пресата за поредната им обща “космическа” инициатива, която е част от проектите под общо название Breakthrough Initiatives — Breakthrough Starshot. Новият им проект, финансиран със 100 милиона долара от Милнер, си поставя за цел да бъде разработен космически кораб, на базата на идеите на физици от Калифорния, водени от Филип Лубин.

Същността на идеята е следната: към далечните звезди и планети да се изпращат не “класически” космически кораби, а свръхлеки и плоски структури, изработени от материал, отразяващ светлината. Ускоряването им до субсветлинни скорости ще се извършва с помощта на орбитални лазери. Своеобразните “космически ветроходи”, според изчисленията на американските физици, би трябвало да достигнат до Алфа Кентавър за около 20 години. Полетът от Земята до Марс на тези кораби ще отнема само три дни без товар, а ако бъдат натоварени до 10 тона – един месец. За момента най-важният проблем и в двата случая е как ще спират корабите. Учените просто не разполагат с достатъчно надежден и безопасен начин да намалят скоростта на неуправляемите космически съдове. Засега.

Джонатан Макдауъл (Jonathan McDowell), популярен блогър и астрофизик от Харвардския университе смята, че участниците в проекта ще се сблъскат с още редица сериозни технологични проблеми при създаването и стартирането на Starshot.

Например, проблем може да се окаже свърхвисоката мощност на лазера, който ще се използва за ускоряването на корабите. Според Макдауъл, толкова мощен лъч може просто да разтопи и унищожи “платното” на кораба.

Освен това, самото ускоряване до субсветлинни скорости никога не е осъществявано от човек, и не е изключено, че бързодвижещите се кораби на Хокинг и Милнер ще избегнат сблъсъка с някакви обекти в Слънчевата система или при движението си в междузвездното пространство, което съвсем не е “абсолютно пусто”. Сблъскването дори с миниатюрни частици прах при такива скорости е просто неизбежно, смята астрофизикът. Особено уязвими ще са електронните компоненти на кораба, които може да бъдат унищожени в резултат на колосалните претоварвания при ускорението или под влиянието на космически лъчения.

И въпреки това, Макдауъл смята, че реализацията на подобна идея макар и сложна, не е невъзможна. Физикът признава, че идеята на Милнер и Хокинг напълно заслужава да бъде разглеждана като сериозна от научна гледна точка, макар и да търпи критики.

С подобно мнение се съгласява и чешкият космолог Любош Мотл (Lubos Motl). Той също приема, че проектът е осъществим от физична гледна точка, но предупреждава, че ще трябва да се решат много технически проблеми. Чехът посочва за пример факта, че позиционирането на лазера за ускорение ще трябва да се извършва с точност, която за момента е невъзможно да бъде постигната. Получаването на данни обратно към Земята ще бъде затруднена заради движението с много висока скорост и прекалено голямата дистанция до Алфа Кентавър, която съвременните комуникации няма как да удовлетворят по отношение на прецизността си.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...