1 април 2022 г.

Бизнесът не е шега. Понякога обаче започнатото на шега се оказва много печеливш бизнес, при това с огромно влияние върху живота на цялата планета.

Може и да не повярвате, но е факт – технологичният гигант Apple започва своя “живот” на 1 април 1976 година. Стив Джобс, Стив Возняк и Роналд Уейн основават фирмата, за да се заемат с производството и продажбата на персонални компютри. Американците наричат 1 април “Fools' day” (Денят на глупака) и по онова време идеята, че някой ще поиска да има у дома си компютър се приема меко казано като “глупава”. Но всичко започва година по-рано, когато в гаража на безработен инженер започват сбирките на “Клуба на самоделните компютри”.

По време на сбирките Стив Возняк е обсебен от идеята да създаде собствен компютър. Джобс му помага да носи на събиранията телевизорът, който служи за монитор на творението му, а освен това успява и да му осигури няколко от дефицитните по онова време модули динамична памет (DRAM). “Клуба на самоделните компютри” се разраства и на събиранията вече има по над 100 човека. С характерния си усет за бизнес Стив Джобс успява да убеди Возняк, че в цялата работа има много хляб и го кара да спре да раздава наляво и надясно схемите на творението си.

Изобщо, Возняк е скептикът, а Джобс – човекът с идеите и бизнес усета. Регистрирането на компания през 80-те години на ХХ век струва на всеки потенциален бизнесмен 1000 долара. Без да се опитва да убеди в правотата си своя колега, Джобс се заема да намери нужния капитал. Успяват някак да съберат нужната сума, а първото им бизнес начинание е изготвянето на серия от печатни платки, които да продадат на желаещите от “Клуба на самоделните компютри” по 50 долара всяка. Джобс решава, че за да върви работата във фирмата е нужно да има трети човек, в случай, че двамата с Возняк не успеят да постигнат съгласие по даден въпрос. Така за трети е поканен приятелят на Джобс от времето, когато работи за Atari – Рон Уейн.

Преди да регистрират фирмата Джобс работи известно време в една хипарска фирма в Орегон – All-one farm. Работата му – да подрязва ябълки. Когато Возняк го посреща при завръщането му в Лос Алтос, Джобс предлага името на новата компания да е Apple. Самият Джобс разказва, че “Името звучеше забавно, енергично и не звучеше страшно. Думата “apple” (ябълка) смекчава сериозното “компютър”. А освен това в телефонните справочници щяхме да сме пред Atari.”



Така на 1 април 1976 година се ражда компанията, която днес диктува модата в хай-тек технологиите. Две седмици по-късно Рон Уейн се оттегля от Apple Computer, Inc. На 9 януари 2007 година от наименованието отпада “Computer” и остава само Apple Inc.

Любопитното е, че мнозина виждат в нахапаната ябълка, която служи за лого на компанията, аналогия с ябълката на познанието. Историята е много по-прозаична. Първото лого на компанията е цяла картина. Предложено е от Рон Уейн и изобразява сър Исак Нютон седнал под ябълково дърво. Но сложната картина още през 1977 година е заместена от “нахапаната ябълка в цветовете на дъгата”, която е предложена от графичния дизайнер Роб Яноф. Джобс държи логото да е в цвят, за да изглежда по-човешки, а причината ябълката да е нахапана е прозаична – за да не бъде бъркана със силуета на череша. Официално на 27 август 2001 година компанията се отказва от цветовете и вече 20-та година логотипът й е изпълняван в монохроматични варианти.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...