31 март 2022 г.

Преди 133 години официално е открита “най-безполезната и чудовищно уродлива конструкция”.

Може и да не вярвате, но точно така “класата на креативно мислещите хора” са наричали главният символ на съвременна Франция – Айфеловата кула. Официалното откриване на творението на Густав Айфел се провежда на 31 март 1889 година.

Творецът на кулата се слави като най-добрият специалист по строежа на железопътни мостове. На практика, символът на Париж представлява именно железопътен мост, но поставен вертикално.

Кулата е построена с идеята да бъде временна постройка, предназначена да впечатли посетителите на Световното изложение, чийто домакин през 1889 година е Париж. Първоначално плановете предвиждат след 20 години тя да бъде премахната, но я спасяват радио антените, които междувременно е “приютила”.


Световното изложение в Париж е предвидено да се проведе през 1889 година, за да се отбележи 100-годишнината от Великата френска революция. Французите искат да построят монумент, който да остави без дъх посетителите на изложението. През май 1886 година е обявен конкурс, който трябва да определи какво ще бъде това грандиозно съоръжение. Представени са 107 проекта. Проектът, представен от Густав Айфел печели най-вече заради факта, че може да бъде изпълнен за краткото време, което остава до изложението.



Когато е завършена кулата, буквално се превръща в национално посмешище. Всички вестници публикуват възвание, подписано от 300 интелектуалци, сред които са Дюма-син, Ги дьо Мопасан, Емил Зола… В него се казва: “Ние, поклонниците на недокоснатата до този момент красота на Париж, призоваваме вас в името на вкуса, в името на френското изкуство, което е изправено пред опасност, да се отречете от тази безобразна кула на Айфел”.

Съоръжението обаче се оказва толкова магнетично за широката публика, че само за първите шест месеца, през които се провежда световното изложение, е посетено от над 2 милиона души. Заради успеха на кулата, а и заради чисто рационалното ѝ използване като място, на което са монтирани радио антени, договорът за демонтажа ѝ след 20 години е отменен.


Днес високата 324 метра Айфелова кула е символът на Париж. “Желязната дама” на Марсово поле, въпреки че отдавна не е най-високото съоръжение в света, продължава и ще продължи да бъде притегателно място не само за туристите, но и за гордите французи.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...