7 февруари 2016 г.

Едно от големите събития, провели се в Националния музей на Дания в Копенхаген през 2015 година беше изложба, на която посетителите можеха да видят уникални предмети от облеклото на ескимосите. Хит в експозицията стават традиционните женски “прашки”. Изработени са от тюленова кожа и са украсени с мъниста.

Този интересен образец от екзотичното бельо се нарича “наатсит” и присъства масово в гардероба на ескимосите още през XIX век. Носили са го предимно жените, и то не само в интимна обстановка – за ескимосите е обичайно да се разхождат само по бельо в присъствието на роднини или приятели. Излизайки навън от дома, жената обличала върху “наатсит” топли кожени панталони. Бельото е украсявано с различни по цвят кожи и с всевъзможни камъчета и мъниста. Експонатът, показан в Копенхаген, е открит по време на експедиция в Гренландия през 1892 година.

На изложбата бяха показани и други интересни предмети от облеклото на ескимосите, като например кожени панталони, скроени и ушити от цяло парче кожа, както и детски кожени пелени. За основен материал за изработка на дрехите си ескимосите използват тюленови кожи и по-рядко – кожи от северен елен. Шиенето на дрехите е изключително женска работа. Те се занимават с почистването и дъбенето на кожите, а след това и с шиенето на дрехите. Използват традиционния женски нож “улу” и специални игли, изработени от животински кости.

Повечето експонати от изложбата в Копенхаген са открити от датския биолог и носител на Нобелова награда Николаас “Нико” Тинберген, който дълги години живее в източна Гренландия, където провежда етнографски изследвания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...