22 февруари 2016 г.

Кухнята на таверната. снимки: Benjamin P. Luleya, Gaël Piquès
По време на разкопки на древния пристанищен град Латара в южна Франция, археолози са открили останките от сграда, за която се предполага, че е била римска таверна. Находката е описана в статия за списание Antiquity. Според учените, римската “бърза закуска” е строена през I век пр.н.е., което я прави едно от най-древните “заведения за бързо хранене” в западното Средиземноморие.

Сградата се е намирала на кръстовището на двете главни улици на древния град. Когато археолозите се натъкнали на останките му, първо помислили, че са открили пекарна, защото в едно от помещенията са намерени малки мелници и три пещи. За нуждите на едно стопанство това е прекалено много.
Залата за посетители на таверната
По-късно в хода на разкопките е открито второ помещение, разположено от другата страна на двор, свързващ го с предполагаемата кухня. Във второто помещение са запазени глинените основи на пейките, които се разполагали покрай стените. Това решение на интериора дава на археолозите основание да предположат, че се касае не за пекарна, а за таверна, в която второто помещение е служило за посрещане на посетителите.

Менюто на таверната е било доста разнообразно. При разкопките на кухнята са открити кости от риба, а в двора – от едър рогат добитък и овце. Картината се допълва от многото фрагменти от чаши и халби, произведени в Италия, както и от керамичните парчета от чинии и купи. Интересното е, че парчетата от чаши са много повече от останалите, което показва, че посетителите явно повече са се интересували от питиетата, отколкото от предлаганата храна.

Новата находка е важна не сама по себе си, но и като признак на промените, свързани със заселването на римляните в древния пристанищен град. Това мнение изказва Бенджамин Лулей, един от авторите на статията, археолог от колежа в Гетисбърг (Пенсилвания, САЩ). Латара е основан през втората половина VI век пр.н.е. Рим завладява града едва през II век пр.н.е. До идването на римляните местните жители основно се занимават със земеделие и селско стопнаство и сами са изкарвали нужните им продукти за прехрана.
Снимка от въздуха на останките от римската таверна в Латара
Римското нашествие променя корено икономиката и начина на живот в града. Появяват се нови професии, които не са пряко свързани със селското стопанство и онези, които се заемат с новата работа, е трябвало някъде да се хранят. “Ако сами не си произвеждате хляба, къде ще се храните? Практичните римляни са имали практичен отговор – в таверната”, обяснява археологът.

Стивън Дайсън от Университета на щата Ню Йорк в Бъфало, който не участва в разкопките в Латара, е съгласен, че това здание най-вероятно е било таверна. По думите му, келтите в Западна Европа са известни като любители на виното, а откритите фрагменти от керамика ясно посочват, че от Италия са внасяни не само виното, но и чашите, с които са го пиели в този античен “фастфуд”.

Но историкът от Университета в Лийдс (Великобритания) Пени Гудман се съмнява в изводите на колегите си. Тя подчертава, че при разкопките на сградата не е открита нито една монета. Така че, античната “столова” напълно реално би могла да се окаже частно владение, принадлежащо на някое от заможните семейства. Пени Гудман обръща внимание и на това, че в Латара още преди римското нашествие, е имало достатъчно търговци и занаятчии, и появата на таверна, ако това е наистина таверна, не е задължително да е свързана с икономическите и социални промени, донесени от римляните.
Римска таверна от древна Остия
Така или иначе, преди римляните да се появят в Латара дейността на местните занаятчии е била скромна – няма открити големи работилници, в които да са работели много хора. Според Бенджамин Лулей, ако липсват монети, това не значи, че никой не си е плащал за храната и пиенето: хората просто са внимавали и не са пилеели парите си.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...