11 февруари 2022 г.

“Да помним деня на основаване на държавата, да възпитаваме сърцата си да обичат родината” – така звучи девизът, определен за Деня на основаване на държавата в Япония (Кенкоку Кинен-но Хи), записан в закона “За националните празници”. Празникът се отбелязва в Япония всяка година на 11 февруари и е национален, неработен ден. 


Император Дзиму и гарванът Ятагарасу
В Книгата с историята на Япония ("Нихоншоки", буквално “Японска хроника"), в която се водят записки за летописите на държавата от времената на периода Нара (710—794 година), се казва, че за основаване на японската държава се смята денят, в който на престола се качва първият император на Япония – легендарният Дзиму (Jimmu). През 1872 година, малко след идването на власт на династията Мейджи, денят на Новата японска година по лунния календар е обявен за Ден на основаване на държавата. Изборът е направен, защото в “Нихоншоки” е записано, че император Дзиму застава начело на Япония в първия ден на първия месец (по лунния календар). Само година по-късно, през 1873 година, в Япония е въведен Григорианския календар и датата, приведена в съответствие с него, е 11 февруари 660 г. пр.н.е. 

Император Дзиму
Въпреки че съществуването на Дзиму не е доказан исторически факт, събитието е избрано, за да се подчертае – както в самата Япония, така и зад границите ѝ - законната власт на правителството, която в епохата Мейджи преминава изцяло в ръцете на императора, след като 250 години държавата е управлявана от шогуните от рода Токугава.

Периодът, през който управлява първият император на Япония, се бележи от годините  660—585 г. пр.н.е. С него се поставя началото на дълъг списък от владетелите на страната на изгряващото слънце. В съществуващите предания за делата на Дзиму всъщност се разказва за процесите по миграция на японските племена и възникването на племенните съюзи. Воден от гарвана Ятагарасу (гарвани с три крака, смятани за пратеници на боговете. Ятагарасу буквално се превежда като "гарван, голям колкото осем педи"), Дзиму поема на поход от Химука на остров Кюшу, където предците му се спускат от Небесата, на изток, в провинция Ямато на остров Хоншу (667—660 г. пр.н.е.). Разказът за похода е смесица от описанието на истински случили се събития, но оплетени в духа на божествени чудеса.
Анализът на легендите за Дзиму, който учените извършват на база съвременните археологически познания, показва, че държавата Ямато се заражда на границата между III – IV век. През VII век пр.н.е. в Япония никъде не се среща държавно устройство, а господстват първобитно-общинни отношения.



Официално Денят на основаване на държавата е вписан в националните празници на Япония през 1966 година и започва да се отбелязва от следващата година.

Мавзолеят на император Дзиму в Каихара, префектура Нара
В политическите кръгове отношението към названието му е дискусионно и периодично привърженици и противници на името на празника провеждат обсъждания на проблема, който не дава покой на определени обществени слоеве.
Тези дебати обаче са смятани за незначителни и не влияят върху присъствието на празника в японския календар. В голямата си част японците са патриотично настроени хора, за които политическата окраска на празника е без никакво значение. Ако празникът се пада в делничен ден, то японците го отбелязват в семеен кръг и се посвещават на еднодневни занимания със спорт или разходки.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...