5 февруари 2016 г.

Биолози разкриха тайната на дълбоководно животно, което наподобява “изхвърлен лилав чорап”. Повече от 60 години учените се опитват да разберат, как този организъм успява да съществува. Нарича се Xenoturbella и досега специалистите се чудеха към коя група животни да го отнесат. Съобщение за разгадаването на този проблем се съобщава в статия за списание Nature.

За пръв път Xenoturbella е описана през 1949 година. Организмът няма нивто очи, нито мозък, нито храносмилателна система – има само малка уста, в която попада храната, а после, пак от същото място, се изхвърлят отпадъците от храносмилателния процес.

Първите генетични тестове показват, че “лилавия чорап” е мекотело. Но много скоро става ясно, че учените са анализирали грешната ДНК – вместо на организма, са направили ДНК секвенция на неговата храна (някои зоолози предполагат, че на етапа личинки, Xenoturbella представляват паразити за мекотелите). Възниква нова теория – Xenoturbella е потомък на развити животни, които с течение на еволюцията са загубили повечето от характерните си черти.

И едва наскоро, по време на експедиция в Тихия океан, от дъното с помощта на подводни роботи са заснети четири нови вида, родствени на Xenoturbella същества. Учените вече точно могат да посочат мястото на тези животни в системата за биологична класификация.

Генетичен анализ показва, че “лилавите чорапи” спадат към едни от най-примитивните животни на планетата. Xenoturbella са същества от сродна група на ацеломорфите, вътре в ксенацеломорфите. Последните от своя страна са сестринска група на Nephrozoa (първичноустни и вторичноустни), или само на първичноустните.

Но въпросите около “лилавите чорапи” не се изчерпват само с определянето на класификацията им. Водещият автор в изследването Грег Роуз обяснява в интервю за BBC News, че учените никога не са наблюдавали как “лилав чорап се храни”. Според учения, устата на животното е малка, липсват зъбили или всмукващ хобот. Затова и не е ясно, как организмът успява да отчупва парчета от мекотели, като мидите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...