2 февруари 2016 г.

Водещият на разкопките, Мирослав Барта, край останките от лодката
Чешки археолози откриха останките от 18-метрова дървена погребална лодка в гробницата на неизвестен до момента представител на управляващия елит от Старото царство в Древен Египет. Находката е извършена при разкопки край Абусир в Египет, намиращ се на юг от Кайро. Останките са най-малко на 4 500 години, се казва в съобщение на Египетското министерство по паметниците от древността и културното наследство

Останките на лодката са открити в сравнително добро състояние и учените се надяват, че новата находка ще даде допълнителна информация за значението на погребалните лодки в погребалните ритуали и методите, използвани в корабостроенето през епохата на Старото царство.
Изглед към мастаба AS 54 край Абусир
Разкопките се извършват от египтолози от чешкия Институт по Египтология и Факултета по изкуствата към Университета в Прага. Археолозите подчертават, че лодката е уникална и състоянието, в което се е запазила също е много добро – оцелели са доста от дъските на бордовете и пироните с които са укрепени са останали по местата си.

В съобщението от Египетското министерство по античността и културното наследство се съобщава, че останките на лодката са открити върху каменен постамент. Това, заедно с ориентацията на древния съд, дължината му, както и откритите артефакти във вътрешността му дават на учените възможността да го датират от късния период на Третата или ранните дни на Четвъртата египетска династии, т.е. от около 2550 година пр.н.е.

Реконструкция на погребалната
лодка на фараон Хуфу (Хеопс)
За момента специалистите все още не са наясно, на кого точно е принадлежал древният съд. Предположението им е, че е предназначен за представител на управляващия елит, който обаче не е част от царското семейство. “Името на погребания в “мастаба AS 54“ (каталожното обозначение на находката) все още не е разчетено, заради лошото състояние на мастабата, но останките от лодката сочат, че е бил важна особа в царския двор – някой от високите етажи на администрацията или приближен до царя, но не и член на царското семейство”, казва Мамдух Елдамати, министър по античността на Египет.

Той допълва, че “находката е от голямо значение, защото за пръв път подобна лодка е открита в некропол от Сахара. Намираните по-рано лодки от Старото царство са в много лошо състояние, с изключение на тази на фараона Хуфу (Хеопс)”.

Практиката да се погребват лодки в близост до мастабата, води началото си от ранно-династичния период на Египет. Водещият разкопките чешки египтолог Мирослав Барта подчертава, че лодката от Абусир е по-специална, защото не е открита в царска гробница. “Наистина е много необичайна находка, тъй като съдове с подобна големина и структура са предназначени само за най-изтъкнатите членове на обществото, за каквито по това време са били приемани единствено членовете на царското семейство”, казва Барта.
Част от лодките от Абидос в леглата им от камък и тухли
Освен лодката на Хуфу, друг пример – макар и по-малко популярен сред широката общественост – са и древните египетски образци на корабостроенето, открити в Абидос. Това са 14 съда, открити при разкопки през 2000 година, за които се смята, че са изработени около 3000 г. пр.н.е. Лодките от Абидос са най-древните, откривани до днес.

Некрополът край Абусир
Чешките археолози извършват разкопки край Абиусир от 2009 година. Предположението им до момента е, че откритият в “мастаба AS 54” съд е погребална лодка, част от древните погребални ритуали в Египет. Въпреки това, предназначението ѝ като погребален атрибут все още е спорно. Въпросът се състои в това, че учените не са наясно като какво е трябвало да послужи в задгробния живот на погребания? Просто като средство за транспорт или може би е асоциирана с пътуването на бог Ра и неговата слънчева лодка?

Археолозите се надяват, че освен за погребалните ритуали, добре запазилата се лодка ще даде възможност да се съберат сведения за техниките, използвани в корабостроенето през епохата на Старото царство. Барта се надява, че предстоят още нови открития през предстоящият пролетен археологически сезон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...