8 януари 2016 г.

“Златният рог” е мост, който Леонардо да Винчи проектира през 1502 година. Проектът на ренесансовия гений е за съоръжение, което да се издига над Босфора в Истанбул. Мостът така и остава нереализиран, но в наши дни група ентусиасти са се заели да го пресъздадат в град Юука, Финландия. Мястото не е избрано случайно; мостът ще бъде изработен от лед, а не от камък, както предвижда оригиналният проект на Леонардо.

Съоръжението ще е с дължина 35 метра и авторите на проекта го наричат “Мост в леда”. Когато бъде готов, ще е най-дългият леден мост в света. Очаква се строежът да завърши на 13 февруари. Но това ще зависи и от климатичните условия, тъй като топлото време би поставило пред строителите му проблема с недостатъчно бързо замръзващия “строителен материал”.
Скиците за моста на Леонардо да Винчи
За момента условията са приемливи. Температурите в Юука се движат около -30°C през дните след 28 декември, когато е поставено началото на строежа. По реализацията на проекта работят около 150 студенти от Технологичния университет в Айнховен. Създадена е организация за денонощна работа на смени, така че оборудването да произвежда постоянно и да се избегне евентуалното му замръзване.

Мостът се строи от лед, подсилен с хартиени влакна, които правят структурата три пъти по-здрава и 20 пъти по-пластична от обикновен лед. За да създадат “строителния материал”, екипите разливат тънки слоеве от водно-хартиения разтвор върху предварително изготвен гигантски калъп. Сместа почти веднага замръзва. Всеки слой е с дебелина само няколко милиметра, а когато се наслоят достатъчно, за да може долните части да носят цялата тежест, калъпът – който всъщност представлява надут гигантски балон – ще бъде премахнат.

След завършването му мостът ще бъде отворен за посетители, но само пешеходци. Екипът е уверен, че структурата може да издържи и превозни средства, но преминаването им по моста ще бъде “избегнато”. Все пак, за да докажат здравината на конструкцията си, предвиждат по време на церемонията по откриването на моста да пуснат по него автомобил. След като мостът се разтопи по-късно през годината, отпадъкът от хартиените влакна ще бъде превърнат в компост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...