8 януари 2016 г.

В момента в Лас Вегас тече годишната изложба за технологии за консуматорска електроника (CES 2016). Изложението по принцип е насочено най-вече към технологични джаджи от света на компютрите, но тази година автомобилите се оказаха в центъра на вниманието.

Специализираното издание за компютърни технологии PC Mag представя 10 от автомобилите, оказали се гвоздеят на програмата на CES 2016. В материала на списанието се подчертава, че повечето от тези возила са чисто концептуални разработки, но въпреки това те очертават насоките, в които ще се развива автомобилната индустрия.

Faraday Future FFZERO1
Вероятно това е автомобилът, който е най-близо до фантастичния Батмобил (или поне е реално съществуващ прототип на коцепцията за Батмобил). Возилото е абсолютно автономно (т.е. отговаря на най-новия писък при автомобилите – може да не го управлявате). Разполага с двигател с мощност от 1000 конски сили и може да се управлява чрез смартфон. От представените на изложбата коли, тази е най-малко вероятно да се появи по улиците в този си вид, но все пак е сред “най-яките”, които може да се видят във Вегас. 


Ford GT
Ford GT е обявен за официалния автомобил на CES 2016 и сега става ясно, защо точно той е избран. Возилото представя фирменият EcoBoost двигател, перфектната аеродинамична форма и е с купе, изработено изцяло от фибростъкло. Теглото му не е кой знае колко намалено, спрямо другите автомобили от салона, но при такива форми, това не е от толкова голямо значение. 


Автономен тестов Ford Fusion Hybrid
Още един заслужаващ да се спомене автомобил. Това е трето поколение Ford от серията Fusion Hybrid, с който компанията тества системите за автономност. В колата се използва новата система от сензори  Solid-State Hybrid Ultra Puck (може да ги видите върху покрива ѝ), чрез която получава прецизна информация за детайлно и точно позициониране в реално време. Ford ще пусне 30 от тези автомобили по пътищата, за да тества доколко автономни могат да бъдат. 


Kia Drive Wise Autonomous 
И Kia показва своята концепция за автономен автомобил. Возилото е с акцент върху шофирането извън урбанизираните территории, като е наблегнато на възможността да следва пътната маркировка. Автомобилът се справя добре и в градски условия, като винаги спазва безопасна дистанция от движещият се пред него автомобил. 


2017 Chevy Bolt EV
2017 Chevy Bolt EV не е просто още един прототип. GM планира да го произвежда массово още през тази година. Автомобилът може да измине 200 километра без презареждане на батериите, а цената, на която ще се продава, се очаква да е около 30 000 долара. Батериите на автомобила са монтирани под купето, така че подът на колата е абсолютно равен. Предвидено е колата да вози петима и е с просторен багажник. Но истинските преимущества са цената му и издръжливостта на батерията. Вероятно това е електромобилът с най-дълъг пробег, който масовият купувач ще може да си позволи на приемлива цена. 


BMW i8 Spyder
Поредният концептуален автомобил. “Паякът” има 21-инчов дисплей вместо арматурно табло. Разполага с нова система за контрол чрез жестове, наречена AirTouch, която позволява да се избира опция от менютата само с посочване. 


Volkswagen BUDD-e
Оплетеният в скандали напоследък концерн се завръща към корените си. BUDD-e is е концептуален изцяло електрически миниван. VW гарантира, че бусът може да измине с едно зареждане на батериите 233 мили и компанията е решила да го налага като “първият социален автомобил”, защото пътниците могат да слушат музика, да гледат видео и да споделят всичко това с целия свят, докато пътуват. Всичко се извършва чрез централно дигитално арматурно табло. 


Volkswagen e-Golf Touch
Volkswagen показва и прототип на електромобила e-Golf Touch. Новото при него е системата за управление чрез жестове. Това може би е автомобилът, който съвсем скоро ще се появи масово по пътищата.


Audi E-Tron Quattro
Audi E-Tron Quattro вече беше показан пред публика по време на автосалона във Франкфурт. Очаква се автомобилът да се продава през 2018 година, като Quattro ще може да изминава по 311 мили с едно зареждане, а освен това ще се ускорява до 100 км/ч за 4,6 секунди. Автомобилът ще е снабден и със ситема за автономно управление Piloted Driving, която може да се използва при пътуване по автомагистрали. 


Toyota FCV Plus
Още една интересна концептуална кола, представена от Toyota. FCV Plus залага на водородните горивни клетки. Концептуалният автомобил може да генерира електроенергия директно от водородно гориво, което е другата алтернатива в развитието на автомобилите. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...