16 януари 2022 г.

Иван IV Василевич Грозни. Първият цар на Русия. Личност спорна, но и исторически изиграла огромна роля в световната история. Според много от историографите, без решителността на Иван Грозни днешната карта на света би изглеждала коренно различна.

Иван Василевич формално наследява великокняжеския престол когато е едва на 3 години. Баща му, великият княз Василий III се разболява внезапно и по правилата на наследяване на престола, обявява невръстния Иван за свой приемник. Затова и в историята на Русия Иван Грозни е смятан за най-дълго управлявалият я – в продължение на 50 години и 105 дни.

Преди да се спомине, Василий III назначава съвет от седем боляри – опекуни, които трябвало да напътстват престолонаследника, докато той навърши 15 години. Опекунството обаче продължило само година. Битката за изместването на невръстния Иван от престола продължава чак докато той става пълнолетен. Според запазените сведения, на 13 декември 1546 година (Иван Грозни е роден на 25 август 1530 година) Иван Василевич изразява пред Московския митрополит Макарий своето намерение да се ожени. Преди това, самият Макарий предлага на Иван Грозни да се “венчае за царството”.

Мнозина историци са на мнение, че инициативата за вземане на царска титла едва ли е дошла от 16-годишния Иван Василевич. По-скоро важната роля в този акт е изиграна именно от митрополит Макарий. Трябва да се погледне и как стоят нещата в международен план, за да се разбере значимостта на приемането на титлата цар.

По онова време Московското княжество започва да се еманципира от зависимостта си спрямо Златната орда. Московските князе започват да налагат концепцията за Москва, като “Трети Рим” – т.е. пряк наследник на Римска империя и Византия. Затова и на 16 януари 1547 година в Успенския събор на Московския Кремъл се състои тържествена церемония. По време на водената лично от митрополит Макарий служба Иван Грозни е коронован със знаците на царската власт – Христовия кръст, шапката на Мономах и царските барми (огърлица от златни дискове с инкрустирани скъпоценни камъни и плочки с изписани религиозни мотиви).



С този акт великият московски княз Иван Грозни приема титлата цар на цяла Рус. Това поставя началото на същинското му царуване, което макар и белязано от моменти на жестоки кръвопролития сред знатните и болярски родове, превръща Московското княжество в могъща царска държава. Предстои царството да стане империя, но това ще се случи едва през 1721 година, когато цар Петър I Велики се провъзгласява за император.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...