21 януари 2022 г.

Още Леонардо да Винчи размишлява върху идеята за използване на подводни “лодки” в морски сражения. По-късно Жул Верн популяризира същото хрумване в романа си “20 хиляди левги под морското равнище”, който се появява през 1870 година. В романа се описва подводницата “Наутилус”, която унищожава кораби само с тарана си – остър метален рог, монтиран в носа на подводницата. В романа не се споменава за никакви други оръжия, като торпеда, например. 

А първият действащ образец на подводна лодка е създаден през 1620 година по нареждане на английския крал Джеймс. Конструктор на древната подводница в инженерът Корнелиус ван Дребел, а творението му успешно се потапя във водите на Темза край Лондон. Задвижва се весла, разбира се. 

По време на Първата световна война се появяват подводниците с диизел двигатели за надводно плаване и електродвигатели за движение под вода. Към дизела е свързван генератор, който зарежда батериите на подводницата. По време на войната флотата се развива бурно и подводниците стават едни от най-опасните оръжия. За времето на войната страните, въвлечени в конфликта общо разполагат с 600 подводници. 55 големи бойни кораби (крайцери и линкори), 105 миноносеца и 33 подводници са потопени след атаки от субмарини. 



На 21 януари 1954 година от стапела на корабостроителницата на General Dynamics в Гротън, щата Кънектикът, в присъствието на президента на САЩ Дуайт Айзенхауер, на вода е спусната първата атомна подводница. Влиянието на романа на Жул Верн е толкова голямо, че първата субмарина с “атомно сърце” получава името “Наутилус”. Осем месеца по-късно подводницата е взета на въоръжение в редовете на американския флот. 

Дължината на “Наутилус” е 97 метра, ширина – 8,2 метра. Водоизместването й е 4092 тона. За онова време тя поставя рекорд по най-дълго плаване без излизане на повърхността, както и по развиваната под вода скорост – 20 възла. “Наутилус” става и първата подводница достигнала до Северния полюс под ледовете на Арктика. Това се случва на 3 август 1958 година. 



Днес в света пет държави разполагат с атомни подводници – САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция. Общо атомните субмарини са около 100. А първенецът “Наутилус” е привързан на мемориалния пристан в Гротън.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...