21 януари 2022 г.

В броя на вестник “Правда” от 21 януари 1921 година “вождът на световния пролетариат” – другарят Владимир Илич Ленин пише статия, в която за пръв път употребява фразата за “ръководната роля на партията”. Става дума, разбира се, за комунистическата партия и за нейната ръководно роля.

По онова време “Правда” е главният рупор на руските болшевики. Партията им е създадена в началото на ХХ век на база няколко социал-демократични и множество марксистки кръжоци. Ленин се слави като крайно праволинеен и непримирим към идейните противници на марксизма и към всички, които “се отклоняват от правилната партийна линия”. В същото време обаче настоява, че подходът на партийните членове към останалите хора, трябва да е крайно внимателен – да се възпитават, без да се прибягва до крайни мерки и арогантно налагане на идеите.

В теоретичните му разработки постоянно се акцентира на значението на партията в ръководството на държавата от социалистически тип. За него това е единственото условие за успех в строителството на социализма… И едновременно с това Ленин подчертава огромната отговорност на болшевишката партия, като управляваща в Съветския съюз, призовавайки за строго спазване на нормите в партийния живот и осъществяване на принципите на колективното ръководство на партия и държава.

Колективността в ръководството произтича от самата идея на комунистическата партия, която би трябвало да се гради на принципите на демократичния централизъм. Докато Ленин е жив повече или по-малко този колективизъм действа - конгреси на комунистическата партия се провеждат редовно – за всяка по-радикална промяна е свикван висшият орган на партията, защото “вождът” смята, че преди всичко решенията трябва да се вземат след мащабно обсъждане.



По ирония на съдбата точно три години, след раждането на “ръководната линия на партията, на 21 януари 1924 година, Ленин умира. Нека приемем, че това е възмездието на историята за онези, които дръзват да лансират идеите за партиите и тяхната ръководна роля.
После… всички знаем до къде се стига, когато “партията поеме ръководната роля” в държавното управление и най-вече, когато хора като Сталин застанат на чело на партията, която е с ръководната роля и решат да налагат правдата си по всички възможни начини.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...