8 декември 2015 г.

снимки: ВВС
Френският учен Паскал Кот е открил под най-известната картина на Леонардо да Винчи "Мона Лиза" още един портрет, съобщава ВВС.

Паскал Кот е използвал уникална фотоапаратура и в продължение на 10 години е анализирал данните, подчертава ВВС.
Реконструкцията, която е извършил учения, разкрива съвсем друг портрет. На него моделът на великия Леонардо, гледа настрани, няма го директния, загадъчен поглед, който се вижда на платното, изложено в Лувъра. Освен това, на скритата картина липсва и тайнствената усмивка, която не дава покой на почитателите на изкуството вече повече от 500 години.

През последния половин век “Мона Лиза” е анализирана много пъти по най-различни методи. Последните от тях включват инфрачервено и мултиспектрално сканиране. Паскал Кот заявява, че апаратурата му може да “проникне” много по-надълбоко в слоевете на платното.

“Вече може с точност да анализираме, какво се случва вътре в слоевете боя и “да свалим” слоевете от картината. Можем да възстановим хронологията на създаване на платното”, цитира думите на изкуствоведа ВВС. 

Не всички учени обаче са съгласни с изводите, до които достига Паскал Кот. Едни смятат, че “откритието на изкуствоведа е историята на века” и ще се наложи да преразгледаме вижданията си за знаменитата картина. Други обаче са категорични, че “Мона Лиза” завинаги ще остане “Мона Лиза”.

От администрацията на Лувъра отказват да коментират заявленията на Паскал Кот.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...