8 декември 2015 г.

Разкопки в Аржентина са дали на учените ценна информация, благодарение на която са успели точно да определят времето, когато на Земята са се появили динозаврите. За откритието си учените съобщават в статия за списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

снимки: Университета в Юта, личен архив на Рендал Ирмис
Новите данни сочат, че динозаврите и техните най-близки предци са се появили на планетата ни преди 236-234 милиона години, което е с 5-10 милиона години по-рано, отколкото е прието да се смята към момента.

“Не очаквахме, че от геоложка гледна точка, динозаврите са значително по-млади, отколкото се смяташе по-рано”, казва Рендал Ирмис от университета на Юта в Солт Лейк Сити (САЩ).
Ирмис подчертава, че по наличният към момента набор от вкаменелости на най-старите динозаври, еораптори и техните сродни, както и предполагаемите им предци от малки двукраки хищници, не може да се определи точното време на появата им, заради прекалено големите отклонения в датировките.

Екипът на Ирмис успява да реши този проблем, след като открива в североизточна Аржентина земен пласт, формирал се по същото време, по което се предполага, че са се появили динозаврите в началото на триаския период.
В тези пластове, според палеонтолога, екипът е открил целият набор от вкаменелости – от “най-страховитите гущери” и техните предполагаеми предци, които Ирмис нарича “лели, чичовци и братовчеди” на динозаврите.

По думите на учения, образците от земни пластове в този регион на формацията Чанярес, са се формирали в резултат на мощно вулканично изригване. При изстиването им са се образували малки кристали, т.нар. циркони. По съдържанието на изотопи на урана и оловото в цирконите Ирмис и колегите му за пръв път правят точна оценка на възрастта на първите динозаври и техните предци.

Резултатите от анализа разкриват два неочаквани факта. Първо, оказва се, че динозаврите са се появили не преди 231 милиона години, а преди 236-234 милиона години, което е с 3-5 милиона години по-рано. Второ, предците им са се появили относително късно – първите динозавроморфи се появяват само 5 милиона години преди да се появят истинските динозаври, а не 10-20 милиона години, както се смяташе по-рано.

Според Ирмис, палеонтолозите ще трябва да преразгледат теориите, които описват появата на динозаврите и да извършат повторни датировки на вкаменелостите от динозавроморфите, на чиято база по-рано са правени заключенията за дългата еволюция на динозаврите в началото на триаса.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...