22 декември 2015 г.

Археолозите продължават да изучават оплетените роднински връзки на египетските фараони. Според данните от ново изследване, дойката на Тутанкамон вероятно е била негова сестра. 


Не са се запазили писмени данни за произхода на легендарното “момче-фараон” Тутанкамон. Знае се само, че се възкачва на трона на Двете царства на 10-годишна възраст, а на 19 почива. Египтолозите имат няколко теории: баща му може да е бил фараонът Сменхкара, брат или (това също не е точно изяснено) син на фараона Ехнатон. Според друга версия, Тутанкамон е син на самия Ехнатон.
Меритатон
Тези проучвания са позволили да се открие майката на царственото дете. Оказва се, че тя е неизвестна млада жена, чиято мумия е открита в Долината на Царете през 1898 година и е описана в регистрите като KV35YL (“YL” — от англ. Younger Lady — млада жена; първите букви и цифри са поредният номер на гробницата). Според някои от предположенията, тя също така е била и сестра на Ехнатон, но това няма как да бъде доказано. Учените обясняват, че заради постоянните инцестни връзки, приети за единствено допустимите във фараонските династии, е много сложно да се установят точните генетични линии.

През 1996 година в некропола Саккара, египтологът Ален Зивие открива гробница, която учените тогава определят, че е принадлежала на някоя си Майя — дойка на фараона Тутанкамон. Сега обаче, Зивие съобщава за нови данни, позволяващи да бъдат преразгледани по-ранните изводи. Сензационното изявление е направено по време на отварянето на гробницата на Майя за посещения от туристи.

Меритатон със съпруга си
“Всъщност, Майя е Меритатон. Тя е дъщеря на Ехнатон и Нефертити, тоест – кръвна сестра на Тутанкамон”, заявява египтологът. Мумията на Меритатон така и не е открита. Изводите си Зивие прави на база анализите на рисунките от стената на гробницата й. На една от тях е изобразена Меритатон, седяща на царския трон, а Тутанкамон е поставен на коленете й. Лицата и на двамата са с много характерни за семейството черти.

Според шефът на египетския Висш съвет по древните паметни Захи Хауас, въпреки многогодишните изследвания, до момента археолозите са открили само около една трета от цялото наследство, останало след Древен Египет. Някои данни подсказват, че останките на Меритатон може да се окажат в тайна стая в гробницата на Тутанкамон. В момента тече инфрачервено сканиране на гробницата на детето-фараон, чиято цел е да се потвърди или отхвърли изказаната по-рано хипотеза за наличието на такава “тайна стая”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...