22 декември 2015 г.

Японците смятат, че Фуджи винаги е прекрасен. Но за съвършенството няма граници и понякога природата украсява вулкана с необикновена шапка. Върхът на планината се скрива от облак, с необичайна за природата правилна геометрична форма. По форма облакът прилича на зърно от леща – закръглено отгоре, а погледнат отстрани прилича на оптична лупа.

По-доброто сравнение би било с гигантска “летяща чиния”, която в продължение на няколко часа “паркира” точно над вулкана. Метеоролозите наричат тези гигантски облаци лентикулярни (от лат. lenticularis — подобен на леща). Този вид облаци възникват на гребена на въздушни вълни, образуващи се заради срещата на влажни въздушни маси с огромни препятствия, каквото представлява вулканът Фуджи. Появата на подобни облаци показва приближаването на атмосферен фронт.

Макар и не много често, но такива облаци може да се видят не само над Фуджи, но и над много други “самотни” планини. Докато се изкачва, следвайки склоновете на планината, въздухът се охлажда и съдържащата се в него влага на височина от над два километра започва да кондензира, образувайки облак.

Формата му окончателно се доизпипва от “майсторството” на ветровете, докато се получи характерният лентикулярен вид – с удебелена средна част и стесняване към краищата. Във височина над планината скоростта на ветровете може да бъде доста висока и да достигне до 60 метра в секунда. За наблюдаващият ги от земята обаче такива облаци изглеждат абсолютно неподвижни: от подветрената страна на планината-препятствие водните пари постоянно кондензират, а над противоположния склон, когато въздухът започне да се спуска и едновременно да се нагрява, влагата постоянно се изпарява.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...