24 декември 2021 г.


На стената в старото училище в австрийското градче Арндорф и днес има мемориална дъска. Надписът на нея разказва, че в това училище, преди 200 години, двама души – учителят по музика и пиано Франц Грубер и свещеникът Йозеф Мор, създават една от най-прекрасните песни в световната история. Песента е позната по цял свят и днес тя е един от символите на Коледа и Рождество Христово.

“Тиха нощ, свята нощ” придобива популярност в Германия през 1831 година. Любопитното е, че още тогава в песнопойките, в които е отпечатана, е посочено: “автор на текста и музиката – неизвестни”. Това заблуждение донякъде дава отговор на въпроса, защо много хора мислят, че това е старинна немска песен. За установяването на истинските автори на този шедьовър пряка “вина” има пруският крал Фридрих Вилхелм IV. Кралят чува песента за пръв път през зимата на 1853 година и понеже много му допада, нарежда на придворния концертмайстор да бъде издирен човекът, който е неин автор.


Цяла година е нужна на кралските хора, за да разрешат поставената задача. По случайност в края на 1854 година директорът на австрийския хор в Залцбург, който е добър приятел с придворния концертмайстор, влиза в конфликт с едно от момчетата, които пеят в хора му.



Името на младежа е Феликс Грубер, а диригентът смята, че той не пее правилно песента. На забележките от страна на хормайстора младежът смутено отвръща, че “Ние винаги я пеем така у дома. Моят баща знае по-добре от всички как се изпълнява тази песен. В края на краищата, баща ми е написал песента”.

Маестрото веднага отива до близкото селцо Халайн, където живее семейство Грубер и сам се убеждава, че местният органист и диригент на църковния хор, 67-годишният Франц Грубер е истинският автор на музиката на “Тиха нощ”, когото всички издирват по заповед на краля. Като автор на текста Грубер посочва своя приятел, свещеникът Йозеф Мор. Тогава се ражда и едната от версиите за историята около създаването на песента.

Йозеф Мор пише няколко стиха през 1816 година. Две години по-късно, на 23 декември1818 година вече като помощник викарий в църквата Свети Николай в Оберндорф, Йозеф Мор с ужас установява, че гризачи са повредели зле меховете на църковния орган. Мор се сеща за стиховете, които е написал преди години и решава да помоли приятеля си Грубер да му помогне, като композира музика по тях.


На 24 декември 1818 година по време на Рождественската меса в църквата Свети Николай за пръв прозвучава “Тиха нощ, свята нощ…” в изпълнение на двамата автори и под акомпанимента на китара.



Макар и със закъснение от над 35 години Франц Грубер е признат за автор на музиката на песента. За съжаление приятелят му свещеник Йозеф Мор не успява да доживее до “славата” – почива през 1848 година на 56-годишна възраст в крайна бедност.

И двамата автори обаче оставят имената си за историята. Въпреки че не много хора могат да ги назоват по име, песента им е жива и е техният “неръкотворен паметник”. В Оберндорф, в църквата Свети Николай има барелефна плоча, на която е записано, че “Учителят Франц Грубер написа тук на 24 декември 1818 година мелодията, а викарият Йозеф Мор съчини текста на песента “Тиха нощ”.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...