10 декември 2021 г.

Аугуста Ада Кинг, графиня на Лъвлейс, родена Аугуста Ада Байрон, влиза в историята като първият в света програмист. Тя на практика осъзнава, че компютрите могат да се използват като многофункционални устройства за решаването на огромен брой задачи, и това се случва много години преди реално да съществуват такива устройства. На нейно име е кръстен програмният език "АДА", разработен през 1980 година във Франция по поръчка на Министерство на отбраната на САЩ.

Аугуста Ада Кинг Байрон се ражда на 10 декември 1815 година в Лондон.  Тя е единствената законна дъщеря на поета Джордж Байрон и Ан Изабела Милбанк. Байрон настоява да бъде кръстена Аугуста. Когато дъщеря му е само на един месец, поетът напуска семейството и... изчезва в неизвестна посока. Байрон умира по време на Гръцката война за независимост, когато Ада е само на 8 години. Майка й понася стоически раздялата с поета. Нарича невръстната си дъщеря Ада и се заклева да опази детето си от влиянието на поезията и онези, които я съчиняват.

На 13-годишна възраст Ада започва да оправдава очакванията на майка си. Проявява огромен интерес към точните науки и изобщо не се интересува от традиционните за младите госпожици празнодумия и философстване. Веднъж донася в кабинета на майка си чертежи на боен летателен апарат. Майката е впечатлена от точните ескизи, нахвърляни от дъщеря й, които изобщо не приличат на детски рисунки… От този ден нататък, малката лейди получава достъп до семейната библиотека, но не само за да чете “Митове на Древна Гърция”, но и до трудовете на Блез Паскал, Исак Нютон, братята Бернули и много други светила в математиката.




През 1833 година Ада се запознава с Чарлз Бабидж, който по това време все още е професор по математика в Университета в Кембридж. След като Бабидж я запознава с чертежите на разработваната от него изчислителна машина, Ада се запалва по идеите му и започва да помага на учения в преводите на френски език на разработките му. Сътрудничеството между двамата и кореспонденцията им продължава до смъртта на Ада.

Под перото й излизат малко неща, но онова, което оставя я прави Първият програмист в света. Алгоритъмът, който разработва за намиране на числовия ред на Бернули, е на практика първата програма, написана от човек за машина. Програмите й никога не са прилагани и не са работили реално, но редица от нейните схващания, формулирани още през 1843 година са запазили принципното си значение за програмирането.

Любопитното е, че терминологията, която въвежда Ада, в голяма степен се използва и от съвременните програмисти. Определението й за “цикъл” например, дословно съвпада с онова, което е записано в учебниците по програмиране днес.

През 1843 година тя се омъжва за Уилям Кинг (от брака им се ражда три деца), който  малко след това наследява титлата лорд Лъвлейс. Това дава на Ада възможността да не се притеснява за средствата за издръжка на семейството и да се отдаде на занимания с онова, което най-много й харесва – математиката.



През есента на 1852 година Ада графиня Лъвлейс се разболява от рак на матката. Болестта й вероятно е усложнена от постоянното кръвопускане, което личният й лекар практикува. По време на поредната подобна процедура Августа Ада Байрон Кинг почива на 27 ноември. Погребана е във фамилната гробница на рода Байрон, редом до баща си, когото никога през живота си не е срещала.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...