4 декември 2015 г.

Италиански археолози са открили скелет на момиче, което е живяло през средновековието. Учените са установили, че момичето е било изгорено и хвърлено в изкопаната яма, а отгоре е затрупано с тежки камъни. Погребението е открито в град Албенга (Италианската Ривиера). Разкопките са водени в San Calocero, а експедицията е под ръководството на професор Филипе Пергола.

На същото място, през септември 2014 година, археолозите откриха останките на друго момиче-“вещица”. Тринадесетгодишното дете е било погребано с лицето надолу. Както и при всички други подобни случаи, целта на онези, които са погребвали по този начин “вещицата” е била, да не се допусне тя да “излезе от гроба”. Изследването на останките на детето, открити през 2014 година показаха, че момичето е страдало от скорбут – болест, която се предизвиква заради недостига на витамин C.
Скелетът на момичето, открито през 2014 година
Между двете “момичета-вещици” не е открита някаква връзка. Първата е погребана между XV и началото на XVI век, втората, вероятно, по-рано. “Очакваме резултатите от радиовъглердното датиране. Засега можем да датираме погребението от IX–XV век”, казва Стефано Роашио, водещ на разкопките.

Момичето от погребението, открито през тази година, е било ниско на ръст – 145 см. Била е на възраст между 15 и 17 години. “Вещицата” е изгорена на друго място, а после много бързо е погребана. “Няма как да определим, дали е била жива или не, когато е била изгорена. Била е хвърлена в огъня, докато меките й тъкани са били все още запазени, т.е. това може да е станало както преди настъпването на смъртта, така и малко след нея”, отбелязва антропологът Елена Делу.

Вероятно момичето е хвърлено в ямата, а не е положена – брадата й почти докосва гърдите. Предварителните анализи на останките показват следи от хиперостоза (увеличаване на костната тъкан) по черепа на погребаната. По зъбите й има следи от хипоплазия (изтъняване) на зъбния емайл. Това може да е признак за недохранване. Не е изключено приживе момичето да е било много бледо и често да е колабирала, а на тялото й да са се появявали морави петна от хематоми. Тези признаци може да са изплашили околните и в суеверното средновековно битие да са я нарочили за вещица. Почти сходни, вероятно, са били и симптомите при момичето-вещица, открито през 2014 година.

За съжаление, при новооткритото момиче са нанесени поражения по скелета на онези места, по които може да се диагностицира дали е боледувала от скорбут. Но така или иначе не може да се изключи вероятността да е страдала и от това заболяване.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...