12 ноември 2015 г.

снимки: Thomas Child/Stephan Loewentheil Historical Photography of China Collection
В лондонския офис на Китайската стокова борса е подредена интересна изложба от много редки снимки. Направени са от британския фотограф Томас Чайлд между 1870 и 1880 година в Пекин – имперска столица на Китай по време на династията Цин (1644 - 1912г.), пише The Washington Post. Снимките са създавани по т.нар. албуминов процес, при който се използва албумин от кокоши яйца, за да се фиксира изображението върху посребрени фотографски плаки. Методът е широко използван в края на XIX век.

Томас Чайлд живее дълги години в Пекин и с фотоапарата си е заснел най-различни случки и събития от всекидневието и празниците на имперската столица. Изложбата е отворена за посетители още няколко дни. За онези, които нямат възможност да я посетят, ето и няколко от снимките:


"Младоженци"


“Мостът на нефритовия пояс”. Една от забележителностите в лятната резиденция на китайския император. Традиционната за китайската архитектура форма на моста има и чисто практично предназначение. Под високата арка може да минава спокойно лодката-дракон на императора.


“Портата на пределната чистота Chen’Mien”. Зад трите арки на портата започва площад Тиенанмън. В далечината се вижда Средната порта на Забранения град. Чайлд пише, че Chen’Mien се ползва изключително при тържествени случаи и през нея има право да преминава само императорът.


“Камили от Пътя на коприната”. Това е една от най-старите снимки, на която са заснети търговци от керваните, пътували по Пътя на коприната. Според записките на Чайлд камилите от Бактрия се разпознават лесно по двете си гърбици. Използвали ги за пренасяне на товари между Монголия и Китай.


“Монголски лама”. Отново една от най-ранните снимки, на които са фотографирани религиозни служители в Пекин. Ламата и неговият ученик държат свитъци със свещени писания. (През XIX век терминът “лама” се е използвал за всеки тибетски монах или учител). На снимката се виждат и традиционни свещени предмети за будизма – бронзови статуи на Буда и Кали – богинята на времето, силата и разрушението.


“Храмът на лазурния облак”. Будисткият храм на Лазурния облак е построен по времето на династията Юан (1271-1368г.) На снимката е един от гидовете, които Томас Чайлд ползва, независимо, че самият той говори много добре китайски.


“Великата китайска стена”. Част от Великата китайска стена в близост до границата с Монголия. На снимката се вижда ясно, че част от горите са били изсечени, а дървеният материал е използван в изграждането на фортификационното съоръжение.


“Улица в Пекин”. Чайлд се опитва да запечата оживената търговия, която кипи по всички улици на столицата. Но фотографията е нещо ново за Пекин от онова време и фотографът винаги става обект на внимание. Чайлд пише, че “единственият начин да заснемеш нещо на улиците на Пекин е, когато са кални и минувачите не могат бързо да наобиколят камерата”.


“Обсерватория” Императорската обсерватория е изградена далеч преди откриването на телескопа. Основната част е построена по време на династията Мин (1368-1644г.), а допълнително е разширена по време на династията Цин. Някога това е бил основният център, в който са работили големите китайски учени. Сложният бронзов инструмент, освен, че е служил за извършването на астрономични наблюдения, е още едно свидетелство за богатото технологично наследство на Китай.


“Руините на Мраморната лодка” Наричана още Лодката на чистотата и възвишеността. По време на Втората опиумна война дървената конструкция на павилиона, изграден през 1755 г. в типично китайски стил в Лятната императорска градина на Пекин, е опожарена и разрушена през 1860 г. от британската армия. Павилионът е възстановен 33 години по-късно.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...