16 ноември 2020 г.


Northumberlandia или “Северната богиня” – така наричат огромната скулптура-хълм, наподобяваща гола жена. Височината на хълма на места е колкото на десет етажна сграда. Композицията се появява в графство Нортъмбърланд през август 2012 година. Необичайната скулптура е създадена по поръчка на компанията Banks Group и собственикът на разположеното недалеч имение Blagdon. Разработката е на американският ландшафтен архитект Чарлз Дженкс. Извивките на тялото на богинята са изкуствено моделирани неравности на релефа, а носът и устните й са каменни насипи.

За създаването на скулптурата са били необходими много труд, около две години време, пет милиона долара и малко повече от милион и половина тон пръст, която е изнесена от въглищната мина “Шотон”.


Появилата се в равнинната местност “Лейди” (така местните жители наричат творението на Дженкс) става обект за критика от страна на евангелистите, които смятат, че тя олицетворява победата на езичеството над християнството, а разходките по нейните “голи 30-метрови гърди” вредят на морала на хората. За да разгледат детайлно “голата Северната богиня”, мераклиите трябва да наемат хеликоптер или да се отдалечат на няколко километра.



Фигурата е толкова голяма, че разходката по тялото й до върха на челото й, ще ви осигури поне 6 километра ходене пеша. Докато се разхождат туристите просто губят представа къде по тялото й точно се намират.

Местните жители са сигурни, че “Лейди” ще стане не само символ на графството, но и ще привлече още туристи.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...