11 ноември 2015 г.

На дъното на Жълто море, близо до бреговете на китайски остров, е открито голямо находище на злато. Запасите му се оценяват на 470 тона.

Златната жила се намира на дълбочина два километра и е в района на остров Саншан, който се намира край бреговете на източната провинция Шандун. Компанията Ruihai Mining Ltd, която води проучванията, потвърждава, че на това място има запаси от най-малко 470 тона злато. Оптимистичните прогнози са още по-смели и се споменава цифрата от 1500 тона от скъпоценния метал.

Китай добива най-много злато в света и едновременно е най-големият потребител на метала. Провинция Шандун е сред най-златоносните региони в страната. В окръг Лайчжоу общо са добити до момента около 2000 тона злато.

Разработката на подводния участък, компанията извършва през последните няколко години. С помощта на 67 платформи и труда на над 1000 работника и специалисти, са извършени сондажи с обща дължина над 120 километра.
Специалистите обясняват, че сондажите в подобни условия са много сложен процес; до момента обаче в Китай са провеждани проучвания и е добивано злато на дълбочина само до 800 метра, пише China Topix.

Откриването на залежите от злато на дълбочина от 2000 метра под морското равнище ще принуди екипите да разработват и усвояват нови технологии за добива на метала. Изчерпването на златните запаси на сушата кара геолозите все по-често да обръщат внимание на подводните залежи. Броят на компаниите, които желаят да инвестират в добива на злато в международни води, през последните години е нараснал три пъти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...