11 ноември 2015 г.

В древността в пустинята Сахара е съществувала голяма и богата на ръкави речна система. Авторите на това откритие публикуват данните от изследването си в списание Nature Communications, както и в кратко съобщение, което цитира The Guardian.

Руслото на древните реки учените са открили с помощта на радиолокационните данни, получени от инструмента PALSAR (Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar), който се намира на борда на японския спътник ALOS (Advanced Land Observing Satellite). Тримерните снимки са позволили на учените да забележат равните брегове на древните канали, скрити под пясъците на съвременната пустиня.

Река Таманрасет е съществувала преди около пет хиляди години. Най-вероятно изворите й са се намирали в района на юг от Атласките планини и платото Ахагар в съвременен Алжир. Реката е имала многобройни притоци и била дълга над 500 километра. В района на днешна Мавритания се е вливала в Атлантическия океан.

Учените предполагат, че в древността в басейна на река Таманрасет са живеели много животински видове, растяла е буйна растителност, а процесът на пресъхването й е продължил около две хиляди години.

Ако тази река съществуваше днес, по дължината си би се наредила на 12 място сред най-дългите водни системи на Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...