27 ноември 2016 г.

Фотографът Матю Пинър е запечатал на този кадър руините на замъка Корф в графство Дорсет на фона на обагреното в кървавочервени цветове небе.”Може да си помислите, че това е моментът преди залез, но всъщност е точно обратното. За да заснема този кадър ми се наложи да изляза от дома в 5 часа сутринта. Навън беше около 4 градуса и студеният сутрешен въздух е едно от обясненията за този необичайно ярък и наситен цвят на небето, огрявано от първите слънчеви лъчи”, разказва Пинър.

Учените и до днес не могат да постигнат единодушие за възрастта на замъка Корф. Някои казват, че на това място от векове се е намирало отбранително съоръжение – форт. Освен това е известно, че в началото на XII век, след покоряването на Англия от Уилям I Завоевателя, на мястото на днешния замък е издигната Норманска кула с височина 21 метра. Тя се е извисявала на върха на 55-метровия хълм и е била видима от всички населени места наоколо.

Кулата е построена за да се контролират основните маршрути между Суонидж и Уорхам, както и за защита на бреговата линия. С предназначението си кулата се справя добре, докато през 1572 година Елизабет I не продава замъка Корф на лорд-канцлера сър Кристофър Хатън.

След половин век, през 1635 година, замъкът отново е с нов собственик, този път сър Джон Банкс. Той обаче загива по време на Гражданската война и вдовицата му лейди Мери е принудена да защитава замъка от армиите, лоялни на британския парламент, които го атакуват през 1643 година. Парламентаристите успяват да завладеят крепостта и замъка, но чак след три години на безрезултатни опити. Много скоро след това ключовете на замъка отново са върнати на лейди Мери, като признание за мъжеството, което демонстрира по време на дългогодишната отбрана.

След края на Гражданската война замъкът започва да запада и се превръща в източник на строителен материал за изникналите край стените му селища. От 1982 година замъкът е под опеката на Националния фонд, основан някога от сър Джон Банкс. Днес замъкът е отворен за свободен достъп и годишно над 190 000 туристи идват да разгледат руините му.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...