21 ноември 2021 г.

За трагичната гибел на кораба “Титаник” знаят всички. За също толкова драматичната съдба на “близнакът” му “Британик” мнозина не са и чували.

В ранното утро на 21 ноември 1916 година в пролива между островите Макронисос и Кеа в Егейско море потъва корабът “Британик”. Това е най-големият за времето си кораб, който е преоборудван и се използва като голяма плаваща болница в годините на Първата световна война.

“Британик” е един от петте лайнера, собственост на компанията “Уайт Стар Лайн”, потопени по време на войната. Корабът, първоначално построен като пасажерски лайнер с името “Гигантик”, а в последствие превърнат в голяма плаваща болница, е последният от трите свръхмодерни за времето си пасажерски кораба от клас “Олимпик”. Разработван е да замести потъналия “Титаник” и има редица усъвършенствани решения в конструкцията си. Например, водонепроницаемите му прегради преминават през всички палуби и каютите дори на първа класа. Но така и не успява да започне редовни рейсове по линията Саутхамптън - Ню Йорк, за която е построен. Вместо това, след избухването на Първата световна война, корабът е реквизиран от Британското Адмиралтейство и е преоборудван в болничен. Плаващата болница “Британик” разполага с възможността да превозва над 3000 пациента.През ноември 1915 година лайнерът е зачислен в състава на флота и е изпратен в Средиземно море, където осъществява пет успешни курса в източната част на Средиземноморието, откъдето евакуира над 15 000 ранени войници на Британската империя.


На 21 ноември 1916 година, след като се натъква на мина в пролива между островите Макронисос и Кеа в Егейско море, “Британик” се преобръща и потъва само за 55 минути. Но добрата организация и дисциплината позволяват спасителните дейности да се извършат много бързо. От 1136-те ранени на борда и членове на екипажа, са спасени почти всички. Загиват 21 души, които не успяват на време да скочат в спасителните лодки, заради бързо издигналата се високо карма на кораба и все още задвижваните от работещите двигатели витла на плавателния съд.През 2000 година режисьорът Брайън Тренчард-Смит създава филм по историята на “Британик”.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

1 коментара:

  1. Няма смисъл всъщтност е потънал олимпик заради големи даначни проблеми

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...