31 октомври 2015 г.

Учени показаха първите изображения на големия астероид 2015 TB145, който в момента прелита максимално близо край Земята. Обектът беше открит от американската автоматична система Pan-STARRS на Хаваите, а първите му снимки са получени с помощта на най-големия в света радиотелескоп в Аресибо, Пуерто Рико.

На сайта на NASA са публикувани снимките, на които учените забелязват в централната му част по-тъмни участъци. Според специалистите, това може да са следи от ударни кратери. Вчера са направени общо шест радиолокационни изображения на астероида. На всеки пиксел от снимките отговарят 7,5 метра от астероида.

С помощта на радиолокационната система астрономите са изчислили и точните параметри на астероида. Диаметърът му достига 600 метра (т.е. е десет пъти по-голям от т.нар. Тунгуски метеорит, разбил се през 1908 година в сибирската пустош). Размерът му се оказва значително по-голям, отколкото се предполагаше в началото. Астероидът се завърта около собствената си ос за пет часа и се движи към нас със скорост от 35 километра в секунда.

В най-близката от орбитата си точка – малко след 19:30 часа българско време астероидът ще бъде максимално близо до Земята – на около 486 000 километра, което е около 1,3 пъти по-далеч от орбитата на Луната. При ясно небе може да наблюдавате астероида с телескоп или силен бинокъл. Може да различите обекта по преместването му в нощното небе в зоната на съзвездието Голяма мечка.

Астероидът 2015 TB145 беше открит на 10 октомври от системите на Pan-STARRS и е класифициран като “потенциално опасен” – заради размерите си и относително близкото преминаване край Земята. Към тази група тела се отнасят всички обекти с размер над 100 метра, и които се приближават на по-малко от 7,5 милиона километра от планетата ни.

Следващият път астероидът ще се окаже близо до Земята през септември 2018 година. Тогава обаче ще се размине с нас на цели 38 милиона километра – около една четвърт от разстоянието между Земята и Слънцето. В следващите 100 години този астероид не представлява заплаха за планетата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...