30 октомври 2015 г.

Аржентински гущер, след като губи по травматичен път опашката си, се оказва с  нови… шест опашки. За момента на науката не бяха известни подобни случаи. 

Служители на екологичната полиция в Аржентина се натъкват и донасят в Националния университет в Кордоба гущер, който има шест различни по дължина опашки. Аржентинският черно-бял тегу (Salvator merianae) е загубил опашката си след удар с остър предмет (вероятно паднал остър скален къс). Самата опашка не е напълно отсечена. Организмът на гущера е реагирал обаче неправилно на травмата. Процесът на регенерация е започнал едновременно в няколко точки от прешлените, които отговарят за възстановяване на изгубения орган. Заради тази грешка се е възстановил не само загубеният отрязък от опашката, но са се появили и пет абсолютно нови “опашки”.

Херпетологът Николас Пелегрин, който се заема с изучаване на пострадалото животно, обяснява, че само по себе си подобно стечение на обстоятелствата не е рядко срещано: опашката на гущер може да се счупи, без да се отделя нацяло от туловището. В резултат при такива земноводни се появяват още два-три опашни израстъка.Но случаи със шест едновременно “живи” опашки до момента не беше известен на науката. Ученият описва наблюденията си в списание Cuadernos de Herpetología.

В дивата природа регенерацията на органи помага на гущерите и другите притежатели на подобни способности да оцеляват след преживени не смъртоносни травми. Но когато нещо се обърка – т.е. се появят ненужни за тялото нови негови части – регенеративните способности по-скоро са вредни. Необичайният вид на животното няма да му позволи да си намери партньор за размножаване, а освен това може да се окаже и трудно да се придвижва с “излишните” органи.

Съществува вероятност, че точно това е “накарало” предците на съвременните животни, които някога са разполагали със способността да регенерират крайници, да се октажат в хода на еволюцията от тази “екстра”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...