30 октомври 2015 г.

Една от японските фармацевтични компании твърди, че е създала лекарствен препарат, който може да излекува болен от грип човек само за един ден. Първият етап от клиничните му изпитания вече е преминал успешно.

Работата по създаването на препарата от нов тип се води от японската компания Shionogi & Co. Основната му разлика от всички други съществуващи в момента средства за борба с грипа се крие в начина му на действие. Задачата на медикамента не е да се бори с вируса като такъв, а да създаде в организма на човек неподходящи за развитието на вирусните клетки условия. Новото лекарство блокира достъпа на ферменти до вируса, които са му необходими за размножаването. Лишен от ресурсите за възпроизводството си вирусът изчезва само за един ден. Традиционните методи за битка със самия вирус предполагат не по-малко от три дни – времето, нужно на организма, да разработи ефикасни унищожители на инфекцията.

Според съобщенията на японските медии, лекарството вече е преминало първите си клинични изпитания и е доказало заявената от производителя ефективност. През ноември се очаква пик на заболяванията от грип и през този период ще започне вторият етап от тестовете, в които ще бъдат привлечени за участие неколкостотин доброволци.

След края на всички предвидени от медицинските стандарти процедури, както и след лицензирането, препаратът ще бъде допуснат за продажба. Това е един от приоритетите на Здравното министерство на Япония, което означава, че при нормално протичане на процеса, лекарството, позволяващо да се излекуваме от грип само аз един ден може да се появи в аптеките в началото на 2018 година.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...