12 октомври 2016 г.

Употребата с храните на антиоксиданти подпомага развитието на туморни образувания, в частност – злокачествената меланома. Заключението е на шведски учени от академията Салгрен в Гьотеборг.

Експериментите са провеждани с мишки, на които е давана хранителна добавка с антиоксиданти, вследствие на което развитието на новообразувани кожни ракови клетки протича много по-бързо. По отношение на най-разпространения вид рак на кожата – злокачествената меланома, резултатите, получени в хода на експеримента с мишки, са потвърдени и в изследване с човешки клетки.

“В началото раковите образувания на кожата на мишките не показва признаци на въздействието на антиоксидантите. Нито се развива по-агресивно, нито увеличава размерите си. После обаче се наблюдава удвояване на способността за разпространение на клетките в организма”, разказва професорът по молекулярна и клинична медицина Мартин Берге. Той подчертава, че първоначалната туморна група по принцип не е опасна, докато метастазите й са онова, което погубва болните от рак.

Изследването показва, че антиоксидантите, които без съмнение защитават здравите клетки от пагубното влияние на свободните радикали, при възникнал вече тумор същите антиоксиданти подпомагат оцеляването на раковите клетки.

“Изследването ни, както и мащабни клинични изследвания, проведени през 90-те години на ХХ век, когато все още не беше ясно защо при пациенти с назначено антиоксидантно лечение болестта се развива още по-бързо, показват, че ако ракът вече е налице или съществуват сериозни предразположения към него, трябва да се помисли за ограничаване на употребата на хранителни добавки със съдържание на антиоксиданти. В противен случай раковото заболяване може да се разрасне и разпространи много по-бързо”, казва Берге.

В големи дози антиоксидантите се съдържат както в плодовете, така и в някои зеленчуци. Особено богати са какаото, зеленият чай и червените вина.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...