12 октомври 2016 г.

Така изглежда погледната от въздуха Голямата градина от комплекса Кралски градини в двореца Херенхаузен, Хановер. Това е нагледно “помагало”, което може да разкаже развитието на градинарското изкуство през последните 350 години в Европа.

Голямата градина е особено интересна. Създаването й започва през периода на барока. Тя е ядрото на целия парков комплекс и е първата от парковете в Херенхаузен. Освен нея в комплекса са още Берггартен (по-рано зеленчукова градина, трансформирана в ботаническа) и градините на Георг и Велфите, изпълнени в характерния английски стил.

Идеята за създаването на Голямата градина е на херцог Георг Брауншвайг фон Каленберг, който през 1638 година започва със скромна градина в селце, близо до Хановер.

Днес Голямата градина се простира на 50 хектара и в нея има тревисти площи, живи плетове, тротоарни алеи, статуи и всичко това е подредено в строги геометрични фигури. От трите страни по периметъра на градината се намира воден канал. От северната страна ансамбълът е затворен от самия дворец Херенхаузен, който е разрушен през Втората  световна война, но в момента се възстановява. В центъра на южната част на градината се намира голям фонтан, инсталиран през 1700 година.

Около половин милион туристи всяка година посещават Кралските градини в Херенхаузен. Властите в Хановер разглеждат възможността комплексът да кандидатства за вписване в Списъка на обектите от световното на наследство на ЮНЕСКО.  Предполага се, че заявката ще бъде подготвена през 2016-17 година и Херенхаузен ще се присъедини към останалите 1031 обекта от цял свят, влизащи в Списъка на ЮНЕСКО. 39 от тези обекти са на територията на Германия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...