5 октомври 2015 г.

Вечерта на 6 октомври на Земята се очаква да започне магнитна буря. Причината е слънчевата активност. Във вечерните часове на 6 октомври до планетата ще достигнат високоенергийните частици на слънчевия вятър, породен от “тъмна дупка” в слънчевата корона, която заема площ от близо 1/4 от слънчевия диск.  Тази тъмна зона на Слънцето е насочена към Земята веднъж на 27 дни.

Аналогични коронарни дупки периодично предизвикват магнитни бури на Земята. Продължителността на съществуване на коронарните “дупки” на Слънцето е до една, а понякога и до две години.

“Дупките” в слънчевата корона са области с понижена плътност и температура на плазмата. Появяват се в периоди на минимална слънчева активност.

Както всяка звезда и нашето Слънце е природен термоядрен реактор. По спектрална класификация нашето светило се отнася към жълтите джуджета. Температурата на повърхността му достига 6000 градуса. Средната дистанция между Земята и Слънцето е около 150 милиона километра, а това разстояние се нарича астрономична единица.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...