16 октомври 2016 г.

Норвежки фотограф е заснел нощния лов на китове, докато небето е озарено от феерията на полярно сияние. Необичайният клип се появява съвсем случайно – докато професионалистът проверява работоспособността на техниката си.

Фотографът от норвежката държавна телевизия (NRK) Харалд Албригстен снима животни на фона на северното сияние не за първи път. По-рано на фона на оживялата полярна приказка в небесата, пред обектива му попада стадо пасящи елени. Този път Албригстен се намира на остров Квальой в провинция Тромсьо, за да тества новата си камера, която е предназначена за снимане в пълна тъмнина.

Докато снима полярното сияние, фотографът забелязва в далечината група гърбати китове. Решава на следващия ден специално да се върне на същото място, за да заснеме видео с морските гиганти, но този път те не се появяват. Едва след няколко часа, прекарани в очакване и точно преди операторът да прибере техниката си, неочаквано късметът му се усмихва, макар и само за няколко секунди.

Името Сьор Квальой (Kvaløya), преведено от норвежки език, означава “китовият остров”. Гигантите постоянно се навъртат около острова и могат често да бъдат наблюдавани. В почти всяка точка на Норвегия може да се наблюдава и полярното сияние, но най-доброто място за целта е в северните части на страната, в това число и в провинция Тромсьо. Между дните на есенното и пролетното равноденствия (21 септември – 21 март) на това място се спуска полярната нощ и между 18:00 и 01:00 часа тъмнината е пълна, което прави наблюдаването на полярните сияния по-зрелищно. Но важна роля играят също и метеорологичните условия. Между септември и ноември на това място рядко вали сняг, предимно се изсипват дъждове.

Професионалистите съветват, ако искате да снимате полярно сияние, да го правите задължително със статив и фотоапарат със сменяема оптика. Колкото по-голяма е резолюцията на матрицата на апарата, толкова по-добре – по-малко ще са “шумовете”. Трябва да се използват широкоъгълни обективи с фокусно разстояние 10 — 24 мм и максимална бленда f/2.8 (в краен случай - f/3.5). Фокусът се настройва ръчно. Трябва да се има предвид, че полярното сияние е движещ се обект и прекалено отворената бленда ще направи заснетото размазано.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...