18 октомври 2015 г.

Екип от американски и британски учени успяха с мощни магнитни импулси към мозъка временно да променят чувствата на хората по различни теми - от вярата им в Бога до отношението им към имиграцията.
Изследването е описано в статия, публикувана в списание „Social Cognitive and Affective Neuroscience”. Използвани са силни магнитни полета, с които се повлиява работата на определени дялове от мозъчната кора.

Този метод се нарича транскраниална магнитна стимулация и може да се използва за лечение на депресия. Учените, обаче, установяват, че по същия начин могат временно да променят мнението на хората по различни въпроси и дори да повлияят на вярата им в свръхестественото, в това число и религиозните им схващания.

Екипът, съставен от учени от университета в Йорк и Университета на Калифорния, Лос Анджелис, провежда експеримента с участието на 39 студенти. Участниците са разделени в две групи. На едната са приложени реално магнитни стимулации, като импулсите са насочени към задния медиален фронтален кортекс. На контролната група, естествено без те да знаят това, само са имитирани подаването на импулси.

Медиалната част на фронталния кортекс е онази част в мозъка, която играе важна роля в откриването на несъответствия между желание и моментно състояние и може да промени последващото поведение на индивида. С други думи, тази част от мозъка обработва заплахите и конфликтите и взема решенията, как човек да реагира на тях.

Преди да бъдат подложени на мозъчна стимулация, участниците попълват анкета, в която описват собствените си схващания за смъртта. Този подход учените избират, защото предишни изследвания доказват, че изправени пред заплаха, хората могат да променят и да увеличат вярата си в Бог.
Във втората част на изследването студентите са помолени да прочетат две писма, написани от имигранти в Америка, едно от които хвали страната, а другото я критикува. Това отново е взето от друго проучване, според което хората изпитват по-силни чувства като лоялност и пристрастие към собствената си етническа група, за сметка на друга.

След това участниците са подложени на съответните магнитни стимулации. Резултатите показали значителни разлики между двете групи. Спрямо групата, която не е подложена на реални стимулации, 32,8% от тези, които получили силно магнитно влияние, намалили вярата си в божественото, демоничното и изобщо в свръхестествените им схващания се забелязва силно разколебаване.  25,8 на сто от първата група имали по-положително мнение за имигранта, въпреки че той е написал отрицателно писмо за страна им.

Учените обясняват така механизмът, довел до тази промяна. Известно е, че магнитните  мпулси въздействат на “спирачните” неврони – онези, които са отговорни за неутрализиране на активността на другите нервни клетки. С други думи, стимулацията се отразява на “спирачната система” в мозъка и в следствие на това – до потискане на една или друга зона в мозъка. В случая мишената е онази част от мозъчната кора, която е отговорна за търсенето и вземането на решения. Тази зона започва да работи активно, когато търсим решения на прости ситуации, като как да заобиколим непроходим участък по пътя си, например. Но тя се активира и в случаи на по-абстрактни размисли, когато обмисляме проблема за смъртта. Изходът за нас, очевидно е в безсмъртието, една от формите на което е вярата в задгробния живот с всичките му свръхестествени атрибути. Потискайки активността в тази част на мозъка, намалява и част от проблема. Вероятно подобно съждение е вярно и в случая с критичното отношение спрямо “чуждите” – отрицателното ни отношение към тях поражда у нас безпокойство и търсим изхода в това, да отговорим на опонента, унижавайки го, поставяйки го в мислите си на по-ниско от нашето ниво.

Възникват обаче редица въпроси. Например: може ли религиозните вярвания да се сведат само до страха от смъртта, може ли да се ограничат само до образите на ад, рай и т.н.? И какво става с онези форми на вяра в безсмъртието, които се базират на разсъжденията за “неунищожимата информация във Вселената”?
Трябва да се отбележи, че авторите на изследването не си поставят за цел да опровергават съществуването на свръхестествени сили или да доказват, че мигрантите са добри или лоши. Същността на разработката показва, че езотеричните постановки и естетическите ни възгледи са подплатени на неврофизиологично ниво, а това означава, че върху тях могат да въздействат най-различни фактори, изобщо нямащи никакво отношение нито към боговете, нито към имигрантите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...