4 октомври 2015 г.

Огромен скален къс с морски произход, който се намира навътре в сушата и на надморска височина от 200 метра
Разкопки в африканския архипелаг Кабо Верде показват, че някога островната група е била залята от огромни вълни цунами, достигащи до височина 300 метра. Причина за образуването им е станал взрив, разрушил стените на вулкана Фого, който се намира на 50 километра от тази островна група. Това се казва в статия, публикувана в списание Science Advances.
Дистанцията между океанския бряг и мястото, на което са изхвърлени каменните блокове
“Днес жителите на Кабо Верде имат далеч по-делнични проблеми за решаване, отколкото да се замислят за хипотетичното повторение на това огромно мегацунами. Все още на архипелагът се опитват да отстранят последиците и да вкарат в релси живота си, след последното изригване на вулкана на остров Фого. Но трябва да отчитаме и фактът, че ново срутване може да се случи в който и да е момент, и да сем подготвени за последствията от подобно явление”, казва Рикардо Рамальо от университета “Колумбия” в Ню Йорк.

Рамальо и колегите му са установили, че преди около 73 000 години островната група Кабо Верде (или Зелени нос) напълно са били пометени от гигантски вълни цунами. Заключението си учените правят на база анализа на огромни скални късове с явен морски произход и размери на малък автобус. Тежащите стотици тонове каменни късове по някакъв начин са се оказали запратени на разстояние от 600-650 метра от брега и на надморска височина 150-200 метра.
Разположение на островите Сантяго и Фого
Големият брой такива скали и разположението им, кара учените да предполагат, че са се озовали на това място вследствие на мощно  цунами, което ги е изхвърлило от “родното” им място под водата и ги е запокитило на сушата. Ръководейки се от тази хипотеза, учените изчисляват силата на цунамито, изхождайки от масата и района, където са разхвърляни камъните. Определянето на времето, когато това може да се е случило, извършват чрез измерване на “космическия” изтоп хелий-3 включен в състава на скалните късове.
Сравнение на височината на вълните цунами с Айфеловата кула и Статуята на свободата
Изчисленията сочат, че цунамито наистина е било невероятно мощно – височината на вълните е превишавала 270 метра, уточнява Рамальо. Като се вземат под внимание начина, по който са разхвърляни огромните каменни късове и наносите от морски произход на западните брегове на Сантяго, следва, че връхлетелите вълни напълно са потопили острова, връхлитайки го от западна посока – от страната на остров Фого, където се намира един от най-големите вулкани на планетата ни.

Изследователят обяснява как се е стигнало до този катаклизъм. Преди около 73 000 години при поредното изригване на вулкана на Фого се разрушава половината от източната стена на конуса му. От взривовете 160 кубични километра земна маса се свличат в океанските води.
Вулканът Фого
Подобен обем, потопен едновременно и за кратко време във водите, предизвиква образуването на мощна, почти 300-метрова вълна – нещо, което човечеството в своята история все още не е виждало. Геологът подчертава, че няма място за паника. Според учените подобни катаклизми са възможни, но се случват изключително рядко – веднъж на 10-20 хиляди години
Това не означава, че не бива да се подготвяме за неочаквани явления от подобен род. Всеки вулканичен атол на планетата потенциално може да се взриви в кой да е момент и да породи огромни вълни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...