18 септември 2021 г.

18 септември 1793 година. На възвишението, наричано по онова време хълм на Дженкинс в столицата на все още младата държава Съединени американски щати, е положен крайъгълния камък на зданието на Сената. Лично Джордж Вашингтон извършва по всички канони на масонството полагането на първия камък.

По-късно Конгресът на САЩ решава да нарече хълма Капитолийски, а мястото на което заседава главният законодателен орган – Капитолий. В сградата провеждат заседанията си Камарата на представителите и Сената. Парламентаристите на САЩ започват да работят в сградата едва през 1813 година, докато тя все още се достроява.

Хълмът е наречен Капитолийски по подобие на един от седемте хълма в Рим. В древността на оригиналния Капитолий се събирали римските сенатори, за да обсъждат важните обществени дела. По техен образец американските “назначени отци” трябвало от Капитолия да водят нацията към по-добър живот.


Първият архитект на Капитолия е Уилям Торнтън. Той печели конкурса, обявен от властите на САЩ, а проектът му е лично избран от Джордж Вашингтон. В последствие Капитолия е многократно преустройван и доизграждан от други архитекти.



Огромният купол на сградата на Конгреса не винаги е бил такъв, какъвто е в момента. Първоначално проектът на Торнтън също предвижда купол, но архитектът не успява да го построи. Приемниците му го правят заради него. Първият купол е изграден през първата половина на XIX век. В средата на същото столетие е подменен с познатият ни днес двустепенен купол с колонада. Отвън над купола се извисява алегорична статуя, символизираща свободата. Вътрешното пространство на купола е увенчано от фреската на Константин Брумиди “Апотеоз на Джордж Вашингтон”.

Височината на Капитолия днес е 88 метра. Това е едно от най-високите здания в столицата на САЩ. В миналото е било най-високото, но днес заема четвърто място по височина. Съществува мит, че в окръг Колумбия е забранено със закон да се строят по-високи здания. Това обаче не е вярно.

Постът архитект на Капитолия е официална длъжност, която съществува и до днес. В задълженията на архитекта е поддръжката и развитието на комплекса от сгради.

А Капитолийския комплекс, освен самата сграда на Конгреса, включва 10 здания. Сред тях са сградите на Върховния съд, Библиотеката на Конгреса и Ботаническата градина на САЩ.

В Капитолия са изложени много произведения на изкуството. Картини, илюстриращи основни събития от американската история, както и скулптури на известни държавни и обществени лица са сред експозицията на Капитолия.



Желаещите да посетят сградата, в която се коват американските закони, могат да го направят всеки ден от понеделник до събота в часовете между 8:30 до 16:30. Капитолия затваря за посещения само в неделя, на официални празници и в деня, когато се провежда иногурация (или както е по-правилно - инавгурация, още една препратка към традициите на древен Рим) на нов президент на САЩ.


Много от сградите, в които заседават законодателните органи на отделните американски щати, също наподобяват сградата в столицата Вашингтон. А най-грандиозното здание в столицата на Куба, Хавана, е пълно копие и носи същото наименование – Капитолий.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...