14 септември 2015 г.

Съвременната астрономия е наясно, че сливането на галактики във Вселената е един от важните етапи в еволюцията на космоса, и в частност е отговорна за формирането на т.нар. елиптични галактики. Проблемът обаче се състои в това, че едва няколко са относително близките обекти, подходящи за наблюдение и по-детайлно изучаване от позицията, където се намира Земята. Една от двойките сливащи се галактики, подходящи за изучаване на този процес е известна като NGC 3921 (на снимката).

NGC 3921 се намира в посока на съзвездието Голяма мечка. Двете колосални системи се намират в късните стадии от сливането си. Наблюденията сочат, че галактиките са се “сблъскали” преди около 700 милиона години. На изображението, направено с помощта на телескопа “Хъбъл” отчетливо се виждат нарушената структура на двата първоначални обекта и звездните опашки и пръстени, образували се вследствие на колизията между двете галактики.

Стълкновението е довело до бум в раждането на нови звезди и наблюденията с “Хъбъл” показват, че над 1000 ярки, млади звездни клъстера са се формирали в ядрото на NGC 3921.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...