29 септември 2015 г.

Бащите, които вечер приспиват децата си като им четат книжки, стимулират синовете и особено дъщерите си по-добре да използват въображението си. Резултатът от това е, че ползата за децата е по-голяма, отколкото ако майките им четат. Изводът е на учени от Харвардския университет (САЩ). 

Психолозите са помолили майки и бащи да четат в продължение на година на децата си приказки преди да заспят. След края на срока на експеримента, учените са оценили постиженията на децата и са изяснили какви са разликите, когато четат бащите и майките.

Оказва се, че бащите и майките по различен начин подхождат към четенето на децата преди сън. Например, докато малчуганите слушат историите, жените им задават по-конкретни въпроси, като например “Колко ябълки виждаш на тази картинка?”. Мъжете обичат повече абстрактните питания и ситуации. Те може да попитат детето: “Я, виж каква стълба. Спомняш ли си, че и аз имах такава в гаража?”

Изграждайки общуването на подобна основа, бащата го въвлича в “творческа дискусия”, което стимулира мисленето и въображението на детето. Заради това, че мъникът се налага да обсъжда нещо с баща си по време на четенето, езиковите му навици се развиват с ускорени темпове. В частност е установено, че най-голямо е развитието на дъщерите, които редовно слушат приказки, четени от бащата.

Водещият автор на изследването, психологът Елизабет Дурсма отбелязва: “Влиянието, което оказва върху децата четенето преди сън от баща им, е огромно, особено, ако това се превърне в навик след втората годишнина на малчуганите”. Обикновено ролята на четец преди заспиване се пада на майките, затова вероятно децата слушат още по-внимателно и концентрирано, когато бащата наруши традицията и се нагърби с четенето. За децата това е особена ситуация, подчертава Дурсма.

От своя страна, експертът в областта на възпитанието Джъстин Коулсън добавя, че самият “процес на четенето помага за увеличаване на речниковия запас на детето. Освен всичко друго, силният родител, който е с теб в стаята, те кара да се чувстваш в безопасност, а това влияе положително на способността на малчуганите да запомнят и да се обучават”.

“Страничните” ефекти, доказани в процеса на изследването: редовното четене преди сън подобрява връзката между дете и родител, а освен това в бъдеще вече порасналите деца показват по-добри резултати в справянето с учебния материал.

Според наскоро огласените данни от британско изследване, бащите са по-способни да мотивират децата си за учене и кариерно развитие, зареждайки ги с ентусиазъм и по-обстойно обяснявайки им, защо “трябва да се учат и работят добре”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...