29 септември 2015 г.

В полските средства за масова информация се разпространява видео, на което е заснет момента, в който от водите на река Висла хора в бели защитни костюми изваждат голямо тяло с рибешка опашка. Докато гледате кадрите, ще помислите, че това е русалка, тъй като горната част на тялото очевидно напомня човешка.

Клипът е качен на 24 септември в YouTube. Коментарите на гледалите го най-често са “Какво е това?”. Видеото показва, как петимата, облечени в защитни костюми “специалисти”, поставят тялото на носилка и го отнасят.
Мненията на потребителите са разделени: за едни това е категорично доказателство за съществуването на русалки, докато другите смятат, че край река Висла просто са заснети кадри от някакъв филм.

По-близо до истината са хората от втората група. Заместник-кметът на Варшава Ярослав Юзвяк прави пред журналисти интересно изказване, в което разказва, че от Висла наистина са извадени няколко русалки, които са изпратени в лаборатория за изследване. По думите му, спасителите са извели русалките, които през нощта са попаднали в канализацията и не са успели сами да се освободят. Юзвяк подчертава, че приказните същества са добре и нищо не застрашава живота им. Нещо повече, ще им бъде оказана пълна подкрепа и ще получат статут на почетни граждани, тъй като русалката е символ на Варшава.

Това разбира се, е шега – в действителност, хората в белите защитни облекла са извадили от реката актьор, преоблечен на русалка. Видеото е заснето като шега в рамките на фестивала Новите варшавяни, организиран от културните центрове и няколко приятели в полската столица, пише Sfora.
Целта на клипа е да помогне на мисията на фестивала, който ще продължи до декември, и основната му задача е да предизвика критичното мислене на поляците.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...