25 септември 2015 г.

Уникален печат отпреди 3000 години – т.е. от времето на цар Давид – беше открит при разкопки в националния парк Емек Цурим, Йерусалим. Находката е извършена от млад руснак, който на доброволни начала взема участие в проект, ръководен от археолога Габриел Баркай, пише Jerusalem Post. В археологическите разкопки може да участват и доброволци, които да помагат на специалистите за по-рутинните работи.

Основателят и директор на проекта нарича находката безпрецедентна. Печатът е изработен през Х век пр.н.е. и е първият по рода си откриван в чертите на Йерусалим.
Малкият доброволец с находката си позира за снимка за Jerusalem Post
10-годишният руски гражданин Матвей Цуплев се натъква на печата, докато пресява почва, извозена от Храмовия хълм през 90-те години на ХХ век, при разчистването на терен, на който е планиран строеж на джамия.

Пред Jerusalem Post Баркай разказва: “Датирането на печата отговаря на историческия период, когато основаният от иевусейците Йерусалим е завладян от цар Давид. Пак по това време започва и изграждането на прочутия храм на израелтяните, който е завършен от сина на Давид – цар Соломон. Още една характерна особеност на печата е, че той е изработен на място, т.е. непосредствено на Храмовия хълм”.

Печатът представлява конус с височина 16 милиметра. На основата му са изсечени изображения на две животни. Има и пробит отвор, който е за удобство – да може да се носи на кожен ремък.

От 2004 година, в рамките на проекта на Габриел Баркай доброволци и туристи участват в пресяването на пръст от Храмовия хълм. През изминалите години досега в проекта са взели участие над 170 хиляди туристи и доброволци.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...