9 септември 2015 г.

Mollivirus sibericum в зрителното поле на микроскоп
Екип от френски и руски учени е открил нов тип гигантски вирус в проба, взета от вечно замръзналите почви на Сибир. По предварителни данни вирусът се е намирал в “замразено” състояние около 30 000 години. Учените ще се опитат да го активират в лабораторни условия.

Вирусът, открит в проби от вечно замръзналите почви на Сибир – далечният североизточен край на Русия, е наречен Mollivirus sibericum. Той е четвъртият тип праисторически вируси, открити от 2003 година насам.
Mollivirus sibericum (в зелено)
Затоплянето в района на Арктика и субполярните райони протича с два пъти по-бързи темпове, отколкото средното в световен мащаб, а това означава, че запазването на вечно замръзналите почви е под въпрос. Учените предупреждават, че климатичните промени могат да активират различни патогенни организми. В регионите, където са открити новите гигантски вируси са интересни и заради минералните ресурси – в това число и заради нефтените залежи, което пък означава, че с разтапянето на ледовете тези ресурси ще стават все по-привлекателни за усвояване за промишлени цели.
Четирите вида гигантски вируси, открити от 2003 година насам
Професорът по медицина от Университета “Екс Марсел” Жан Мишел Клавери, координатор в екипа, провел изследванията, предупреждава: “Ако не се отнасяме с необходимото внимание, след индустриализирането на тези зони може да се събудим един ден и да установим, че вирусите, за които сме смятали, че вече са завинаги унищожени – като едрата шарка, например – съществуват и отново поразяват човека”.
Pandoravirus
В безопасните условия на лабораториите учените ще се опитат да реактивират вируса Mollivirus sibericum, като ще му предоставят за приемник амеби. По-рано, през 2013 година, същият екип открива в същите проби от вечно замръзналата сибирска почва друг праисторически вирус - Pithovirus sibericum, който в последствие успява да “събуди” в хранителна среда, в строго съблюдаване на лабораторните норми за безопасност.
Pithovirus
Вирусът Mollivirus sibericum е класифициран като гигантски заради размерите си. За да получи такъв класификатор, трябва размерът му да е по-голям от 0,5 микрона (0,0005 мм). Новата находка е с дължина 0,6 микрона и, за разлика от повечето обикновени вируси, може да се наблюдава с оптичен микроскоп.

Тези древни образци, датирани към последния ледников максимум, не само са по-големи по размери, но са много по-сложни на генетично ниво от другите вируси. Mollivirus sibericum носи в себе си повече от 500 гена, докато другият вид вирус Pandoravirus разполага с цели 2500. За сравнение, съвременният грипен вирус от тип А има само 8 гена.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...