24 септември 2015 г.

Японецът Хидекичи Миязаки чества 105-годишен юбилей на 22 септември. На следващият ден столетникът пробягва пред 100 метра за 42,2 секунди и с това попада в книгата на рекордите Гинес.

Тайната на дълголетието си Миязаки вижда в здравословния начин на живот, който води и грижите, които полага за доброто състояние на тялото си. Трябва да се отбележи, че японецът започва да се занимава със спорт едва когато е на 90 години и разбира, че хобито да играе настолни игри с приятели не му носи кой знае какво удоволствие.

Миязаки вече два пъти поставя рекорди. През 2013 година на 103-годишна възраст той бяга 100 метра за 34,10 секунди, а година по-късно спира хронометрите на 34,61 секунди. Последното му постижение, вече на 105 години, е 42,2 секунди, но тъй като никой друг в света не е предприемал подобни опити, то и резултатът му автоматично става рекорден.

До момента за най-възрастен бегач на спринтовата дистанция се смяташе полякът Станислав Ковалский, който през 2014 година, на 104-годишна възраст, пробяга дистанцията за 32,79 секунди.

В интервюто, което Миязаки дава за представителите на книгата на рекордите Гинес, японецът казва, че е разочарован и недоволен от постижението си. Столетникът заявява, че идеал за него е ямайският спринтьор Юсейн Болт и неговите 9,58 секунди. Вдъхновен от кумира си, Миязаки постоянно копира победният му жест, а пресата дори нарича японеца “Златния Болт”.

Миязаки си поставя обаче съвсем реалистични задачи. Той държи да се върне към предишните си 35-секундни показатели. След кратка почивка Златния Болт ще възобнови тренировките си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...