21 август 2015 г.


NASA направи официално изявление в отговор на разпространяващия се в интернет слух за неизбежният сблъсък на Земята с астероид. Според измислиците, тиражирани масово в социалните мрежи, астероидът трябва да падне в района на Пуерто Рико, което ще доведе до сериозни разрушения по крайбрежието на Африка, САЩ, Мексико, както и в цяла Централна и Южна Америка.

По думите на Пол Чодас, ръководите на проекта на NASA за изследване на околоземните обекти към Лабораторията за реактивно движение в Пасадена, няма абсолютно никакви научни доказателства за това, че в тиражираният масово период между 15 и 28 септември, каквото и да е космическо тяло ще се сблъска със Земята. Ако обект, представляващ заплаха за планетата ни, наистина съществува, то астрономите ще разполагат с информация за него и щяха да я разпространят, подчертава Чодас.

В данните, събирани в рамките на проекта за изследване на околоземните обекти, липсва какъвто и да е намек за астероид или комета, които може да се блъснат в Земята в обозримото бъдеще. Потенциално опасните от известните астероиди могат “да повлияят на планетата ни с вероятност по-малка от 0,01% в близките 100 години”, се казва в съобщението на NASA.

В Лабораторията за реактивно движение се води постоянно наблюдение на околоземни обекти. Екип от астрономи следи всички открити обекти и прогнозира вероятността им да ударят Земята.

От NASA подчертават, че единственото, което не са в състояние да предвидят и контролират, е разпространяването в интернет на слухове за края на света, вследствие сблъсък с астероид или комета. През 2011 и 2012 година в Мрежата постоянно се тиражираха измислици за апокалиптичен сблъсък с комета и астероид. При това, кометата, за която се разпространяваха страшните предричания, изобщо не представляваше заплаха за Земята, а за астероида от “новинарските” сайтове никой специалист не беше чувал.

През 2015 година два астероида са забелязани да “приближават” по опасни траектории към планетата, но и двата благополучно се разминаха със Земята през януари и март.

От няколко години към NASA работи подразделението Asteroid Redirect Mission (ARM), чиято мисия е да разработва възможности за корекция на траекториите на астероиди. Главната й цел е да се разработи и изпита технология, която да защитава Земята от сблъскване с космически обекти.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...