14 август 2015 г.

Учени от Мичиганския университет в САЩ с помощта на рентгеновата обсерватория Chandra и обсерваторията в Лас Кампанас (Чили) са открили най-малката черна дупка от класа на свръхмасивните.

Използвайки космическият телескоп на NASA Chandra и 6,5-метровите чилийски Магеланови телескопи, астрономите провеждат наблюдения на галактиката RGG 118 във видимия спектър и в рентгеновия диапазон. След като изучават скоростта на въртене на звездите и студения газ около центъра на галактиката, учените успяват да определят масата на намиращата се в центъра черна дупка.

Масата й се оказва едва 50 000 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, което два пъти по-малко от най-малката известна до този момент от свръхмасивните черни дупки, и е стократно по-малка отколкото масата на черната дупка, намираща се в центъра на нашия Млечен път.

По всички други признаци черната дупка в RGG 118 е абсолютно “обикновен” представител на класа свръхмасивни черни дупки – налице е аналогична връзка между скоростта на въртене на звездите и масата на централната черна дупка. Налягането на излъчванията й е около 1% от гравитационните сили, което показва и еднаквата еволюция на черните дупки независимо от масата.

Ясно е, че свръхмасивните черни дупки се намират в центъра на галактиките, но механизмите на възникването им засега не е изучен. Откриването на най-малката от свръхмасивните черни дупки в галактиката RGG 118 може да даде на астрономите нови данни за проучването на този въпрос.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...