13 август 2015 г.

Питър Грейг е професионален астрофотограф. Снимката е негово дело и на нея е запечатана следата, оставена от метеор от метеорния поток Персеиди. Мястото на заснемане е близо до замъка Бамбург в северна Англия.

“През нощта на 10-ти срещу 11-ти август с невъоръжено око можеше да се наблюдава слабо полярно сияние, както и няколко десетки метеора. Успях да заснема само един от тях”, разказва авторът на снимката.

Метеорите, които наричаме падащи звезди, всъщност са съвсем малки частици междупланетно вещество. Размерът им варира от песъчинка до грахово зърно. При навлизането им в земната атмосфера те се движат със скорост от няколко десетки километра в секунда. От триенето във въздуха се нагряват и на практика изгарят почти мигновено, оставяйки след себе си красива ярка следа.

Всяка година, през юли-август, метеорният поток Персеиди ни прави свидетели на повтарящ се “звезден дъжд”. През този период може да се видят до около 60 падащи метеора на час.
Тази година максимумът на потока беше в нощта срещу четвъртък, 13 август. Ако не сте успели да видите падаща звезда, все още имате време – Персеидите ще се появяват чак до 24 август, но вече по-рядко. Тази година “звездопадът” не е толкова обилен, но астрономите казват, че на всеки час над Северното полукълбо “падат” няколко десетки метеора.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...