29 август 2015 г.

Въоръжените конфликти на Стария континент по време на каменната ера са били далеч по-жестоки, отколкото е прието да се смята. Това сочат резултатите от приключил наскоро антропологичен анализ, извършен от международен екип археолози. Проучването е по останки, открити в масов гроб близо до Schöneck-Kilianstädten, край Дармщат още през 2006 година, чието изследване е отнело на учените няколко години.

В масовия гроб са открити 26 скелета на хора, живели преди около 7000 години и са представители на т.нар. Култура на линейно-лентовата керамика. Изследването показва, че всички те са били насилствено умъртвени. Изхождайки от следите по костите, учените стигат до заключението, че преди да бъдат избити, хората са били подложени на жестоки мъчения. Сред жертвите има жени и деца. На някои от тях са строшени ръцете и краката, други са с разбити черепи. Освен всичко друго, убитите не са погребани с подобаващите се ритуали, а просто са хвърлени заедно в ямата.

Откритието е поредното доказателство, че в епохата на неолита в Централна Европа вече е било разпространено масовото насилие. И по-рано на територията на Германия и Австрия са откривани подобни масови гробове. Изследователите смятат, че целта на това масово и целенасочено насилие е било унищожението на цели общини и племена.

Според едно от предположенията на учените, причината за зверското поведение на една група хора спрямо друга може да е пренаселването на района.  Бързото увеличаване на броя на жителите в племената, съчетано със застудяването на климата е довело до недостиг на ресурси и неминуемите конфликти, които възникват в подобни случаи.

Културата на линейно-лентовата керамика е най-разпространената в Централна Европа неолитна култура. Предполага се, че представителите й донасят от Средния изток в Европа уседналият начин на живот, отглеждането на селскостопански култури и домашни животни. Периодът продължава между 5500 – 4000 година пр.н.е. Нарича се култура на линейно-лентовата керамика защото в археологически находки от местата, обитавани от хора по това време, са открити керамични изделия, които макар и груби като изработка са украсени с характерни линейни мотиви, нанасяни посредством вдълбаване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...