30 август 2015 г.

В нощта срещу събота на Хавайските острови започна мисията HI-SEAS IV. По време на експеримента шест човека ще прекарат една година в изолиран 6-метров купол с диаметър 11 метра. В групата са включени четирима американци (пилот, специалист по почвите, архитект и лекар, който е и журналист), астробиолог от Франция и физик от Германия.

Доброволците ще живеят в малки отделни стаи, всяка от които разполага с място за спане и малко бюро. Ще се хранят с консервирани продукти. Достъпът им до интернет е ограничен. По време на експеримента участниците имат право да излизат извън купола само със скафандри.

По изчисления на NASA, в случай на експедиция до Марс, екипажът ще трябва да пътува между 150 дни и една година. Пребиваването на група хора в ограничено пространство през толкова продължителен период от време неминуемо ще доведе до различни конфликтни ситуации. В процеса на хавайския експеримент учените ще моделират аналогична ситуация, за да открият най-добрите начини за разрешаването на подобни проблеми.

HI-SEAS IV е четвъртата, най-продължителна мисия, имитираща живот на Марс. По-рано по този показател първенец беше HI-SEAS III, която завърши през юни 2015 година. Тогава доброволците прекараха под купола осем месеца.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...