31 август 2015 г.

Британската библиотека се обръща към всички желаещи, които могат да помогнат в разгадаването на тайната на меч, чиято възраст е около 800 години.

Мечът е двуостър, с дължина от 96,5 см, тежи 1,2 килограма. Джулиан Харисън, куратор в библиотеката, който специализира в проучване на ранното “Ново време”, казва, че “ако с този меч нанесете достатъчно силен удар, спокойно бихте могли да отсечете човешка глава”.

Предполага се, че оръжието е изковано в Германия през XIII или XIV век, но сам по себе си мечът е английски.  Свидетелство за това е кръстообразният му ефес. Мечове с такива ръкохватки са носили английските рицари, посветили се в защита на църквата.

Основната загадка на оръжието е надписът, гравиран на острието му:

+NDXOXCHWDRGHDXORVI+

Професорът от Университета в Утрехт, Марк ван Хаселт смята, че това е латински. ND може да е съкращение на Nostrum Dominus “Отче наш, Исусе Христе”, или от Nomine Domini — името Господне. Съчетанието XOX може пък да е символ на Светата троица.

В коментарите към съобщението от Британската библиотека, с което се призовават потребителите за помощ, някои предполагат, че надписът е на средновековен уелски (валийски), но версията бързо е отхвърлена. От Британската библиотека също така изключват варианта мечът да е принадлежал на викинг.

Ако смятате, че имате отговор на “загадката на меча”, може да пишете в коментарите към статията на сайта на библиотеката.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...