31 август 2015 г.

Екип гръцки изследователи от болница Asklepieion Voula в Атина са проучили в клинични условия здравословния статус на почти 400 мъже и жени на възраст над 60 години, страдащи от високо кръвно налягане. Онези, които обичат да подремнат през деня, са с 5% по-ниско кръвно налягане, спрямо бодърстващите през целия ден пациенти, съобщават медиците. Разликата изглежда много малка, но дори и тя е достатъчна, за да помогне на хората в предпазването на сърдечно-съдовата система, твърдят авторите на изследването.

“Колкото кръвното налягане е по-ниско, толкова вероятността от развиване на сърдечни заболявания е по-малка, а това е най-опасното за възрастните хора. Дневният сън помага на здравето им и ги предпазва от инфаркти и инсулти”, казва ръководителят на изследването, кардиологът Манолис Калистратос. Освен по-ниското кръвно налягане, лекарите отбелязват, че при пациентите, които си поспиват през деня и пулсът е в оптимални граници, сравнено с онези, които бодърстват – четат, гледат телевизия или пък просто се разхождат.

По думите на кардиолога, възрастните хора е добре да отделят през деня не по-малко от 20 минути за сън, а най-добре е да поспят цял час.

Изследователите обръщат внимание и на факта, че нашите дядовци и прадядовци са имали навика да спят през деня, но заради съвременния ритъм на живот и работния график, този навик е позагубил популярността си. “Дневният сън е разкош, който могат да си позволят малцина, а той всъщност е много важен за здравето”, твърди Манолис Калистратос.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...